Hrvatski radio

Radio Sljeme

Obilježena 19. godišnjica smrti Gojka Šuška

03.05.2017.

13:29

Autor: Magdalena Pongrac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Devetnaesta je obljetnica smrti ratnog ministra obrane Gojka Šuška, jednog od ključnih osoba u stvaranju Republike Hrvatske. Na njegov grob na Mirogoju vijence je položilo izaslanstvo državnog vrha i grada Zagreba.

"U ličnosti Gojka Šuška očitovalo se nepokolebljivo jedinstvo hrvatskog nacionalnog bića. Nepokolebljiv i neustrašiv, smion, ali razborit i promišljen vitez hrvatski," tim se riječima prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman 1998. godine oprostio od svoje desne ruke, ministra obrane Gojka Šuška. 19 godina kasnije njemu u čast svijeću je zapalio i ministar branitelja Tomo Medved. S ponosom se sjećamo našeg ratnog ministra koji je imao zaista nevjerojatno veliku ulogu u Domovinskom ratu i, kako godine prolaze, sve više dolazi do izražaja uloga i doprinos ministra koji je imao jasnu viziju. I zajedno s predsjednikom Tuđmanom iskazujemo mu poštovanje i zahvalnost za sve ono što je učinio za domovinu Hrvatsku, rekao je Medved.

U hrvatsku povijest Gojko Šušak ušao je kao uspješan ratni ministar obrane, koji je dao nemjerljiv doprinos u ustrojavanju, jačanju i ratnim operacijama Hrvatske vojske, istaknuo je voditelj Ureda branitelja grada Zagreba Miodrag Demo rekavši da je Šušak, poslije Tuđmana, a zajedno s hrvatskim braniteljima, najzaslužniji za stvaranje i obranu Republike Hrvatske.

Njegovo kratko izvješće "Gospodine Predsjedniče, zadatak je izvršen!" koje je predao predsjedniku Tuđmanu nakon Oluje, postalo je sinonim za sve pobjedničke operacije Hrvatske vojske tijekom Domovinskog rata.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.