Hrvatski radio

Radio Sljeme

Objavljena monografija "Zagreb/Grad. Ljudi. Život."

16.02.2022.

16:53

Autor: Nevena Saraga

Predstavljanje monografije

Predstavljanje monografije

Foto: MGZ / .

U Muzeju grada Zagreba predstavljena je monografija "Zagreb/Grad. Ljudi. Život." gdje je 2019. godine bila postavljena istoimena izložba.

Monografija "Zagreb/Grad. Ljudi. Život.", kao i izložba, predstavlja segment života Zagreba i njegovih stanovnika kroz likovne prikaze grada i portreta poznatih i nepoznatih Zagrepčana iz Zbirke slikarstva, grafike i primijenjene grafike Muzeja grada Zagreba koja višestruko svjedoči o kulturno-povijesnoj baštini grada.


Višegodišnja kustosica Muzeja grada Zagreba Željka Kolveshi u svojoj novoj knjizi opisala je gotovo nepoznatu povijest Zagreba kroz građevine i slike, no prije svega kroz ljude.

- Knjiga kao medij ima sasvim druge zakonitosti, za razliku od izložbe gdje su uz izložene predmete postavljeni kraći tekstovi, u katalogu su oni prošireni tekstovima i potkrijepljeni bilješkama, kaže Kolveshi.

Dodaje kako je svojom autorskom koncepcijom htjela pokazati na koji način različiti motivi bilježe grad u određeno vrijeme, a njezino je istraživanje bilo i puno šire, osobito u sekciji koja govori o portretima.


Opsežna popratna publikacija izdana je nakon što se održala istoimena izložba, a u njoj se mogu pronaći i ilustracije, karikature, sitnice koje svjedoče o zagrebačkoj svakodnevici, od oglasa, tiskanica do radova pismoslikara.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.