Hrvatski radio

Radio Sljeme

Objavljeni rezultati testiranja u zagrebačkim osnovnim i sredjim školama

08.12.2020.

05:55

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Foto: Radio Sljeme/ALV

Foto: Radio Sljeme/ALV

Foto: - / -

U pilot-istraživanju sudjelovalo je ukupno 12 osnovnih i 7 srednjih škola, a cilj je bio uvid u trenutnu prisutnost antigena virusa SARS-CoV-2 kod učenika i djelatnika. Odabir škola je proveo NZJZ "Dr. Andrija Štampar" u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje. Priopćenje donosimo u cijelosti.

"Cilj istraživanja pod naslovom 'Ispitivanje učestalosti antigena virusa SARS-CoV-2 u školama grada Zagreba' je dati uvid u trenutnu prisutnost antigena virusa SARS-CoV-2 kod učenika i djelatnika u odabranim osnovnim i srednjim školama Grada Zagreba. U ovom izvještaju  opisani su rezultati preliminarnog istraživanja provedenog od 30.11. do 4.12.2020. godine", objavili su sinoć iz Grada. 

"U pilot-istraživanju sudjelovalo je ukupno 12 osnovnih i sedam srednjih škola Grada Zagreba. Odabir škola proveo je Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje. Na testiranje su pozvani svi učenici viših razreda (V. - VIII.)  odabranih osnovnih škola te svi učenici odabranih srednjih škola čija razredna odjeljenja u  trenutku poziva nisu bila u samoizolaciji. Uz učenike, pozvani su i djelatnici ovih škola koji u trenutku poziva nisu bili u izolaciji ili samoizolaciji. Testirani su svi učenici i djelatnici koji su se  odazvali pozivu i donijeli potpisani informirani pristanak te bili u školi na dan testiranja. Ispitanicima je uzet obrisak nazofarinksa koji je analiziran za prisutnost antigena virusa SARS CoV-2 brzim testom za detekciju antigena (STANDARD Q COVID-19 Ag, SD Biosensor,  Republic of Korea). U slučaju pozitivnog nalaza, ispitanici su bili pozvani na uzimanje novog  obriska nazofarinksa koji je zatim analiziran RT-PCR testom. Terenski dio istraživanja proveli su djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dok je Institut za medicinska  istraživanja i medicinu rada sudjelovao u obradi podataka.

Pozivu na testiranje odazvalo se ukupno 1310 učenika viših razreda osnovnih škola (40.1 posto pozvanih učenika, raspon 20.4 - 68.8 posto po školi) i 1037 učenika srednjih škola (odaziv 33.1 posto s rasponom 22.6 - 49.6 posto po školi). Testiranju je pristupilo ukupno 1925 učenika, od čega je 1073 (55.7 posto) bilo učenika osnovnih škola te 852 (44.3 posto) učenika srednjih škola. 422 učenika koja su se odazvala pozivu nisu testirana jer su se u međuvremenu razboljeli ili im je  izrečena mjera samoizolacije zbog bliskog kontakta s oboljelim. Medijalni broj ovakvih učenika po školi bio je 20 za osnovne škole (raspon 4-50 učenika po školi) te 29 (8-48) za srednje  škole. U osnovnim školama testirani učenici činili su 26.9 posto svih učenika viših razreda odabranih škola (raspon 16.9 do 56.6 posto po školi), dok je za učenike srednjih škola taj udio bio 20.6 posto (raspon 13.8 do 37.1 posto).

Pozivu na testiranje odazvalo se 408 djelatnika škola Grada Zagreba (odaziv 24.2 posto za osnovne i 34.8 posto za srednje škole), od kojih 43 nije pristupilo testiranju (medijan 2 s rasponom 0-9 po školi). Od 365 testiranih djelatnika škola Grada Zagreba, 57.3 posto je bilo djelatnika osnovnih škola. Prisutnost antigena virusa SARS-CoV-2 brzim testom za detekciju antigena utvrđena je kod 31 učenika (1.6 posto svih testiranih učenika). Pritom je udio učenika s pozitivnim nalazom bio viši u srednjim školama (19 učenika, 2.2 posto) nego u osnovnim školama (12 učenika, 1.1 posto). U polovici osnovnih škola niti jedan testirani učenik nije imao pozitivan nalaz, dok se u preostalih šest škola broj učenika s pozitivnim nalazom kretao od 1 do 3 (1.1 - 5.1 posto od ukupnog broja testiranih učenika u školi, tablica 1).

 

Također, u dvije srednje škole niti jedan učenik nije imao pozitivan nalaz, dok je u preostalih pet škola broj učenika s pozitivnim nalazom bio u rasponu od 2 do 7 (1.8 - 7.5 posto testiranih učenika, tablica 2).

RT-PCR metodom potvrđeno je 11 od 12 pozitivnih nalaza kod učenika osnovnih škola, dok je za jednog učenika s pozitivnim nalazom brzog antigenskog testa RT-PCR nalaz bio negativan. Jedan učenik srednje škole nije se odazvao pozivu na RT-PCR test, dok je za preostalih 18 pozitivnih nalaza brzog antigenskog testa potvrđen pozitivan rezultat i RT-PCR metodom.

Bilo je ukupno 12 djelatnika (3.3 posto) s pozitivnim nalazom brzog testa za detekciju antigena, pri čemu je udio djelatnika s pozitivnim nalazom bio viši kod djelatnika srednjih škola (7 djelatnika, 4.5 posto) nego kod djelatnika osnovnih škola (5 djelatnika, 2.4 posto). Pritom je polovica svih djelatnika s pozitivnim nalazom bila u jednoj srednjoj školi (6 od 26 (23.1 posto) svih testiranih djelatnika u navedenoj školi). Svih sedam djelatnika srednjih škola i dvoje od petero djelatnika osnovnih škola 
s pozitivnim nalazom brzog antigenskog testa odazvali su se pozivu za RT-PCR test te im je potvrđen pozitivan rezultat i RT-PCR metodom.

Prednosti istraživanja su velik broj ispitanika te broj uključenih škola. Ograničenje istraživanja je relativno nizak odaziv učenika (40.1 posto za osnovne i 33.1 za srednje škole), što unosi veliku nesigurnost u procjenu udjela pozitivnih nalaza kod učenika koji se nisu odazvali pozivu na testiranje. Također treba uzeti u obzir da su testirani mogli biti samo učenici kojima u trenutku testiranja nije bila izrečena mjera izolacije ili samoizolacije. Dodatno ograničenje podataka je odabir uzorka (tzv. prigodni uzorak za koji nije proveden postupak randomizacije) zbog čega se ne preporučuje generalizirati rezultate na cijelu populaciju škola Grada Zagreba", stoji u priopćenju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.