Hrvatski radio

Radio Sljeme

Obljetnica smrti Stjepana Radića

08.08.2017.

12:42

Autor: Antonia Ćosić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U našem gradu obilježena je 89-ta obljetnica smrti Stjepana Radića, političara i osnivača Hrvatske pučke seljačke stranke. Bio je poznat po borbi za pravdu i ravnopravnost Hrvata, a preminuo je 1928. od posljedica ranjavanja u atentatu kojega je u beogradskoj Narodnoj skupštini izveo Puniša Račić.

Stjepan Radić rodio se 11. lipnja 1871. kao deveto dijete u siromašnoj seljačkoj obitelji u selu nedaleko od Siska, u Trebarjevu Desnom. Umro je 8. kolovoza 1928. u Zagrebu.

Godine 1904., zajedno s bratom Antunom, osnovao je Hrvatsku pučku seljačku stranku. Premda je težio širem, sveslavenskom ujedinjenju, 1918. se izjasnio za ujedinjenje Hrvata, Srba i Slovenaca na temelju demokratske jednakopravnosti. Tražio je da se buduća država uredi na federativnome načelu, istupajući protiv centralizma i velikosrpske hegemonije. 

Borba za hrvatskog čovjeka i seljake obilježila je političku karijeru Stjepana Radića, kao i izjava "Ne srljajte kao guske u maglu". Manje je poznato da je prije sto godina upravo Radić bio pionir borbe za ravnopravnost spolova.

"1910. uveo je ženu u svoju skupštinu što je bilo nezamislivo. Tada su žene bile bez prava glasa, bez ikakvih prava, obespravljene. Danas smo ovdje na Mirogoju da pokažemo mladima da se trebaju u godinama koje dolaze sjećati Stjepana i Marije Radić te učiti od njih", naglasila je Marija Ledinski Anić, predsjednica organizacije žena HSS-a Hrvatsko srce. Danas broje oko 15 000 članica na što su vrlo ponosni.

 

Na njegov posljednji ispraćaj 1928. došlo je oko 100 tisuća ljudi, a u Zagrebu ih je tad živjelo tek 50-ak tisuća više. Ispraćaj se pretvorio u prosvjed protiv režima. Izaslanstvo Hrvatske seljačke stranke položilo je danas vijence na njegovu grobu u mirogojskim arkadama.

"Postulati na kojima su braća Radić gradila svoju politiku bili su sloboda, čovječnost. Htjeli su da se hrvatsko društvo demokratizira, da bude slobodno i okrenuto čovjeku. To su neki standardi koje danas nismo uspjeli postići u hrvatskoj politici. Prvi hrvatski političar koji je promišljao, ne samo o europskoj integraciji, nego o mjestu Hrvatske u njima, bio je Radić. Ono što je želio, a uspjeli smo ostvariti, to je europska Hrvatska", izjavio je potpredsjednik stranke Hrvoje Petrić.

Sveta misa zadušnica bit će u 18 i 30 u crkvi Svetog Blaža.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.