Hrvatski radio

Radio Sljeme

Obnavlja se dimnjak Toplane na Trešnjevci

31.10.2015.

07:12

Autor: Ivan Hlupić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nešto više od 200 metara visok je dimnjak koji je s desetljećima postao neizostavni dio vizure zapadno od užeg središta grada, a ovih dana radnici se brinu o tome da i pogled na njega s Trešnjevke bude nešto ljepši pa bojaju njegove crveno bijele pruge.

Ranije ove godine HEP je najavio da će do 2018. godine na Trešnjevci sagraditi moderniju toplanu budući da je postojeća već prekoračila 90% predviđenog vijeka trajanja. Zadnjih godina bilježi se i povećano onečišćenje zraka u zapadnom dijelu grada upravo zbog para koje izlaze iz dimnjaka koji zajedno s onim na Savici čini zagrebačke najviše građevine s visinom od preko 200 metara.

Umjesto postojećeg pogona koji uz pomoć loživa ulja stvara toplinsku energiju, novo postrojenje u cijelosti će raditi na plin. Tako će u povijest otići i dim koji cijele zime suklja iz dvjesto metara visokog dimnjaka jer će novi pogon biti ekološki znatno prihvatljiviji. Dimnjak će ipak ostati kao alternativa u slučajevima problema s novim sustavom. Cijela investicija procjenjuje se na oko 130 milijuna eura.

Trenutačno se u toplani godišnje proizvede približno 390 tisuća tona pare, 615 GWh ogrjevne topline te 370 GWh električne energije, uz korištenje približno 39 tisuća tona loživa ulja te plina.

U svakom slučaju, raditi na 200 metara visine sigurno nije lako, osim ako pogled nije utjeha.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.