Hrvatski radio

Radio Sljeme

Obnavlja se svetište u Remetama gdje je otkriveno niz misterioznih nalazišta

15.08.2022.

12:44

Autor: Reportersko javljanje

Obnova svetišta u Remetama

Obnova svetišta u Remetama

Foto: Ivan Hlupić / Radio Sljeme

Brojni vjernici pohodili su tijekom dana najpoznatije zagrebačko marijansko svetište u Remetama. Mise, međutim, nisu održane unutar crkve već na vanjskom dijelu svetišta s obzirom da traju radovi na obnovi objekata oštećenih u zagrebačkom potresu.

Sredstva za obnovu oštećene crkve i samostana osigurana su iz Fonda solidarnosti, no proces obnove je usporen, žali se upravitelj svetišta Majke Božje Remetske otac Antonio Mario Čirko.


- Obnova samostana ide svojim tijekom, ali obnova crkve je praktički stala zbog određenih zahtjeva konzervatora. Naime, nakon uklanjanja žbuke uočena su nova oštećenja koja zahtijevaju izradu novog projekta. Potrebno je razgraditi slavoluk crkve i postaviti novi jer ukoliko se to ne promijeni svaki idući potres dovest će do njegovog urušavanja i ugrožavanja sigurnosti vjernika - istaknuo je Čirko. 


Sredstva iz Fonda solidarnosti moraju se potrošiti do sljedeće godine, ali zbog otkrića novih oštećenja upitno je hoće li sve biti gotovo u roku. Osim oštećenja, potres je "razotkrio" i neke davno skrivene tajne. Na području svetišta otkriveno je nekoliko novih arheoloških nalazišta koji rasvjetljavaju samu povijest Remeta.


- Recimo u samoj sakristiji, koja je mali prostor, otkriveno je dosta grobnica iz još nepoznatog razdoblja. Otkriveni su mnogi oblici struktura za koje nismo znali niti da postoje, poput recimo prozora i srednjovjekovnog grafita iz perioda Majke Božje Remetske, gdje je možda neki redovnik, pavlin, promatrajući kroz prozor oltar i Gospu napravio taj grafit. Ti mali prozorčići su imali funkciju današnjih nadzornih kamera, ali to je naravno bio i prostor molitve - napominje Čirko. 


U sklopu starog dijela samostana otkriven je i jedan zvonik te stepenice koje idu u dubinu i za koje se još ne zna kamo točno vode. 


Početak povijesti Zagreba ide ruku pod ruku s početkom razvoja remetskog svetišta, koje je uistinu bogato brojnim arheološkim otkrićima. Tako su prije 10 godina pored sadašnje crkve otkrivene iskopine dviju još starijih crkava što pomiče povijest samog svetišta. 


- Skreniranje tla također je pokazalo da određene zidne konstrukcije idu dalje od temelja crkve i samostana što potvrđuje da ovo mjesto ima svoju duhovnu i kulturnu vrijednost. Nadam se da će gradonačelnik i njegovi suradnici uočiti vrijednost ovog mjesta i da će nas uskoro posjetiti - rekao je Čirko koji kaže da ih gradonačelnik Tomislav Tomašević još nije posjetio. Vrata su mu, kaže Čirko, širom otvorena. Ako ništa drugo onda barem za suradnju na promociji remetskog svetišta kao novog kulturnog središta glavnog grada. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici