Hrvatski radio

Radio Sljeme

Obnova Dječje bolnice u Klaićevoj u punom jeku

23.12.2022.

18:05

Autor: Magdalena Pongrac

Obnova Klaićeve bolnice nakon potresa

Obnova Klaićeve bolnice nakon potresa

Foto: Tomislav Miletic / Pixsell

Radovi na obnovi Klinike za dječje bolesti Zagreb nakon potresa u punom su jeku. Obnavljaju se i unapređuju četiri zgrade, a tijekom obnove rad nijedne djelatnosti neće biti prekinut ili izmješten u drugu ustanovu, kako bi najbolja zdravstvena skrb malim pacijentima uvijek bila na raspolaganju.

S 43 milijuna kuna iz europskih fondova Klinika za dječje bolesti u Klaićevoj obnavlja tri zgrade - Jovičić, Turina i Fischer - koje, između ostalog, obuhvaćaju dijagnostički laboratorij, dječju kirurgiju i administraciju. Objedinjeni hitni bolnički prijem za djecu (OHBP), najveći u Hrvatskoj, klinika će obnavljati vlastitim sredstvima. Prvi radovi počeli su krajem lipnja kako bi se europski novac iskoristio u roku od godine dana, rekao je ravnatelj Goran Roić.

- Dva administrativna kata su gotova i lijepa, zadovoljan sam kako to izgleda. Drugi i treći kat su polikliničke i medicinske djelatnosti, bit će gotovi do kraja siječnja 2023., a odmah početkom 2023. krećemo s objektom Turina s 11 milijuna kuna i on će biti gotov do lipnja.


Sa svojih 715 djelatnika i širokim spektrom djelatnosti, iz Klinike vape za više kvadrata i nadaju se skoroj izgradnji Nacionalne dječje bolnice u Blatu. Evo što je o tome rekao ministar zdravstva Vili Beroš.

- To je nešto što je pred nama i sigurno ćemo u idućoj godini govoriti o naprecima u realizaciji te ideje.


U ovo doba godine u Klaićevu nažalost stižu djeca s ozljedama od petardi. O slučajevima govori dječji kirurg i voditelj OHBP-a Zoran Barčot.

- Imali smo jedno dijete od tri i pol godine prošle subote, koje je bilo kolateralna žrtva primjene petardi, gdje je stariji dječak bacio petardu i ona je mlađem eksplodirala ispred lica. Zadobio je opekline čela i lica, spaljenu kosu i obrve, ali sada je dobro. Ipak, u 20 godina koliko sam uključen u policijsku akciju Mir i dobro, broj ozljeda prouzročen petardama manji je svake godine.


Dobra je vijest i da je djevojčica, koja je stradala u prevrtanju traktora kod Bosanskog Broda, unatoč lošim izgledima, nakon 16 uspješnih operacija iz Klaićeve prije godinu dana izašla kao potpuno zdravo dijete. Danas je stigla na svoj posljednji korektivni zahvat, što je ujedno i posljednji posjet toj uspješnoj Klinici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.