Hrvatski radio

Radio Sljeme

Obnova Franjevačkog samostana i crkve na Kaptolu

07.04.2022.

18:16

Autor: Nepregledno blago, Vesna Jurić Rukavina

Nalazišta na Kaptolu 9

Nalazišta na Kaptolu 9

Foto: Damir Foretić / Damir Foretić/Nepregledno blago

Pojektant obnove Franjevačkog samostana i crkve Svetog Franje Asiškog, ovlašteni arhitekt Damir Foretić prvi puta za javnost otkriva što se pri sanaciji od potresa pronašlo u zatvorenom prostoru kompleksa velikog 1200 kvadrata. Nova nalazišta nakon arheološke analize, povijesnih potvrda iz Budimpešte, rezultata dobivenih metodom 14C koji se čekaju iz Belfasta, te konzervatorskih mišljenja možda će promijeniti do sada nam znanu povijest Kaptola i Zagreba.

Prema nepotvrđenoj tradiciji njegov je osnutak vezan uz boravak sv. Franje u našim krajevima. Franjevci su se, najvjerojatnije, nastanili u Zagrebu prije provale Tatara (1242), i to možda u bivšem samostanu benediktinaca. Po odlasku Tatara izgradili su novu crkvu, ranogotičku, propovjedničku, jednobrodnu, dvoransku s dugim korom, kako to razotkriva svetište današnje crkve.


Zagrebački je samostan najprije pripadao Ugarskoj provinciji sv. Marije i bio središte Zagrebačke kustodije kojoj su potkraj 14. st. pa do sredine 16. st. bili pribrojeni samostani u Zagrebu, Virovitici, Našicama, Požegi, Kostajnici i u mjestu “Gurbonich”, današnjem Kloštru Podravskom. Sredinom 17. st. taj samostan postaje središnji u “Ilirskoj kustodiji sv. Ladislava, kralja”, uspostavIjenoj 1655. a uskoro i središnji u istoimenoj provinciji. Potkraj 19. st. opet je on sjedište tzv. Komisarijata Provincije sv. Ladislava (1897-1899), a od 1900. sjedište provincijala Hrvatske franjevačke provincije.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Nepregledno blago

Emisija je koja se bavi hrvatskim identitetom. Kroz zanimljive rubrike obrađuje književnost, glazbu, velikane hrvatske prošlosti, prirodnu i kulturnu bastinu, gastronomiju i etnografiju. Otkrivamo zanimljivosti iz bogate tradicije i predstavljamo vam čuvare i promotore nepreglednog blaga Hrvatske.

Poslušajte u Slušaonici