Hrvatski radio

Radio Sljeme

Obnova MUO sredstvima iz Fonda solidarnosti EU

28.09.2021.

14:58

Autor: Nevena Saraga

Foto: Radio Sljeme/ns, MUO

Foto: Radio Sljeme/ns, MUO

Foto: - / -

Prvi važan ugovor u procesu obnove zgrade Muzeja za umjetnost i obrt potpisan je danas s Arhitektonskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu čime počinje novo, značajno poglavlje obnove, osuvremenjivanja i djelovanja muzeja.

Muzeju su odobrena sredstva za obnovu infrastrukture i zaštitu muzejske građe, od čega je gotovo 66 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije i provedbu mjera zaštite zgrade koje obuhvaćaju radove na stabilizaciji, a 740 tisuća kuna bit će utrošeno na zaštitu muzejske građe.

Iako su ova bespovratna sredstva iz Fonda solidarnosti Europske unije tek četvrtina sredstava potrebnih za obnovu cijelog objekta, ravnatelj Muzeja Miroslav Gašparović ističe da je danas jedan od povijesnih trenutaka u 140 godina Muzeja:

- Današnji dan kada potpisujemo ugovor s Arhitektonskim fakultetom zapravo je bitan jer je to prvi pozitivan čin. Mi smo godinu dana sanirali štete i pripremali evakuacije. Ovo je projekt jednog novog muzeja i od presudne važnosti. Taj budući muzej bit će MUO, ali bit će drugačiji, ja se nadam i bolji, kaže Gašparović.

Dekan Arhitektonskog fakulteta Bojan Baletić izrazio je veliko zadovoljstvo potpisivanjem ugovora i napomenuo da su se stručnjaci tog fakulteta odmah nakon potresa stavili na raspolaganje:

- Ovo je velik posao, jako mi je drago da je taj posao došao u dobre ruke našega Alana Brauna koji ima veliko iskustvo u obnovi povijesnih zgrada. Drago mi je da će MUO doživjeti novu mladost nakon obnove, tome se svi nadamo i drago mi je da možemo raditi na zgradi Hermanna Bollea, kazao je Baletić.

Voditelj projektnog tima Alan Braun, podsjetio je kako je veliki potres 1880. godine u Zagrebu bio prilika za nevjerojatan razvoj grada, te vjeruje kako će i ova obnova od potresa gradu pružiti mogućnost da se razvije u sljedećih desetak godina.

- Naša je zadaća da, 140 godina nakon formiranja muzeja i cijelog niza točkastih intervencija u njemu, muzej doista osuvremenimo, infrastrukturno ga unaprijedimo, a sačuvamo sve važne karakteristike same povijesti zgrade jer spada u jedno od najboljih ostvarenja Hermanna Bollea, naglasio je Braun, te dodao kako je sada pred njima zadatak da muzej obnove na najbolji mogući način svim suvremenim metodama.

Zbog potresa koji su pogodili Zagreb Muzej za umjetnost i obrt je u proteklih pet mjeseci evakuirao 16 zbirki s više od 70 000 predmeta, te knjižnicu koja ima oko 60 000 naslova.  Preostalo je još preseljenje dviju vrlo zahtjevnih zbirki; oko 1300 skulptura te 2300 komada namještaja.

Završetak prve faze obnove, konstrukcijske sanacije, predviđen je za kraj svibnja iduće godine.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.