Hrvatski radio

Radio Sljeme

Obnova privatnih zgrada u Zagrebu i dalje prespora

21.03.2023.

15:48

Autor: Radio Sljeme

Obnova zgrada

Obnova zgrada

Foto: Lovro Domitrović / Pixsell

Uoči treće obljetnice zagrebačkog potresa, suvlasnici unutar privatnih zgrada i dalje muku muče s kompliciranim i teškim postupkom obnove i mnoštvom papirologije. Unatoč tome što su u zadnjih godinu dana donesena dva programa mjera i novi Zakon o obnovi.

Stanari zgrade u Ulici Kneza Mislava 18 prije gotovo dvije godine poslali su zahtjev resornom Ministarstvu kako bi krenuli u samoobnovu. Do danas nisu dobili nikakvo rješenje. Tražili su i od Fonda solidarnosti da provede financijsko-tehničku kontrolu projekta, a od toga ništa već više od godinu dana. Odgovori su uvijek isti, da je predmet u obradi. No, oni su s radovima ipak krenuli, a Zakon su proučavali sami.


- Shvatili smo odmah nakon potresa da moramo krenuti korak po korak i da je bitno da za svaku stvar imamo projekt, da za svaku stvar angažiramo ovlaštenog izvođača i da za svaki posao imamo račun koji je plaćen. I tako smo krenuli, korak prvi popravak parapetnog zida, drugi korak je bio popravak krova, treći korak je bio, kad smo shvatili da će se stubište morati učvrstiti, da angažiramo projektanta da nam napravi cijeli projekt konstrukcijske obnove s troškovnikom, nakon toga, tražili smo izvođača, našli smo izvođača u 2021. godini, u srpnju smo dobili njegov troškovnik - kaže predstavnica suvlasnika Sanja Kraljević.


Temeljem troškovnika povećali su cijenu pričuve, koja sada prosječno iznosi 200 eura te podigli čak tri kredita. Nadaju se stopostotnom povratu sredstava od Ministarstva, što im omogućuje novi Zakon. Do sada su ukupno investirali oko 500 000 kuna. "Institucije vam neće doći na vrata i ponuditi rješenje, ključ je u edukaciji", rekao je predsjednik Udruge predstavnika suvlasnika stambenih zgrada Grada Zagreba Zdravko Vladanović.


- Ako predstavnici suvlasnika, posebice centra grada, smatraju da bi mogli dobiti neku korisnu informaciju i pomoć, a svaka je pomoć dobrodošla, mogu se javiti, neka pošalju poruku na broj mobitela koji će lako naći na internetu, neka pošalju e-mail, mi ćemo ih povezati, dati savjet, uputiti, pomoći. Ljudima je potrebna svaka informacija koja će im olakšati put ka konačnom rješenju - rekao je Vladanović.


U svrhu boljeg informiranja suvlasnika, Vladanović je najavio i tribinu u organizaciji Udruge 4-og idućeg mjeseca u 16 sati u prostoru Tribine grada Zagreba.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.