Hrvatski radio

Radio Sljeme

Obnovljen operacijski blok u Klaićevoj bolnici

06.04.2022.

16:07

Autor: Krešimir Vešnik

Otvorenje novog operacijskog bloka Klinike za djecje bolesti

Otvorenje novog operacijskog bloka Klinike za djecje bolesti

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

U Klinici za dječje bolesti otvoren je potpuno obnovljeni operacijski blok, koji je bio teško oštećen u potresu prije dvije godine. U njemu će se ponovno u punom kapacitetu obavljati operacije, a to je ujedno i prva obnova u zdravstvenom sustavu nakon zagrebačkog potresa. 

Zagrebački potres nije oštetio samo domove građana nego i zdravstvene ustanove. Jedna od njih je i Klinika za dječje bolesti čiji je operacijski blok potpuno preuređen - Opremili smo nove dvije sale. Pri izboru opreme, sve ono što je, kako se kaže, "state of art", za pedijatrijsku medicinu, za dječju kirurgiju, mi smo opremili u tim novim salama - rekao je Goran Roić, ravnatelj Klaićeve bolnice.


Obnova je stajala više od 26 milijuna kuna. Sufinancirana je iz EU fondova, donacijama, ali i interventnim financijskim sredstvima Ministarstva zdravstva. Ministar, Vili Beroš objašnjava zašto je tek nakon dvije godine od potresa, dovršena prva obnova u bolničkom sustavu - Obnavljanje ovakve infrastrukture je iznimno zahtjevno. Zahtjeva niz stručnih, pravnih i niz drugih elemenata. Ide sve određenim tijekom - istaknuo je ministar. 


A o važnosti obnove ovog bloka svjedoči i to da se u njemu na godinu obavi više od 5 tisuća operativnih zahvata.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.