Hrvatski radio

Radio Sljeme

Obnovljen park "Krešimirac" i fontana "Kozmički ciklus vode"

04.08.2016.

17:48

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iako su park na Krešimircu i fontana "Kozmički ciklus vode" obnovljeni još prošle godine na poticaj inicijative "1 posto za grad" i naše emisije "Moj firtl", njihovo je otvorenje - iz nepoznatog razloga- čekalo do jutros.

Prije deset godina obnovili smo dječji park na Trgu kralja P. Krešimira IV., a danas evo otvaramo i ovaj dio Trga - park Krešimirac i fontanu. Od 44 fontana koje Zagreb ima mi trenutno obnavljamo njih 26, rekao je gradonačelnik Bandić, najavivši da će za mjesec dana biti otvoren i obnovljeni park u Kukuljevićevoj ulici i dvije fontane koje ga krase. Povijest, znamenitosti i krajobraznu arhitekturu Zagreba ne smijemo zaboraviti, već ih trebamo cijeniti, čuvati i njegovati.

Voditeljica Projekta Dragana Jaramaz naglasila je da je napravljena replika parka i fontane, hortikultura u cijelosti revitalizirana s raznovrsnim biljnim trajnicama, obnovljene kamene staze, postavljene nove klupe i koševi za smeće. Napravljena je hidroizolacija, a zbog velike potrošnje vode, umjesto ireverzibilnog sistema rada fontane, napravljen je reverzibilni. Obnovljen je bazen i donji dio fontane, te postavljena nova pergola i rasvjetni stupovi s fenjerima.

Park Krešimirac, djelo krajobraznog arhitekta Ćirila Jeglića iz 1938., izuzetno je vrijedno ostvarenje parkovne arhitekture i prvi primjer oblikovanja gradskog parka po načelima suvremene struke krajobrazne arhitekture u Hrvatskoj. Obnova se odvijala pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode budući da su oba autorska djela pod zaštitom.

Fontana i bazen Kozmički ciklus vode iznimno je djelo Josipa Seissela, nastalo 1935., s izrazitim meditativnim obilježjem.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.