Hrvatski radio

Radio Sljeme

Obnovljena "Stara škola" u Dugom Selu

21.02.2017.

15:38

Autor: Ivan Hlupić, Mia Majić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dugoselska „Stara škola“ izgrađena davne 1899. godine energetski je obnovljena u sklopu projekta „Poticanje energetske učinkovitosti u zgradama javne namjene u Zagrebačkoj županiji“. Investiciju vrijednu oko 734 tisuće kuna zajednički su sufinancirali Zagrebačka županija i Grad Dugo Selo.

U sklopu energetske obnove napravljena je zamjena postojećih drvenih prozora te ugradnja novih PVC prozora, prema smjernicama nadležnog konzervatorskog ureda napravljena je ugradnja toplinske izolacijske ovojnice i stropa, izvedena je nova pristupna staza na parceli. Izvedeni su i radovi na unutrašnjem uređenju prostorija te je uvedeno centralno grijanje. Zagrebačka županija osigurala je 440 tisuća kuna, a preostali dio investicije sufinancirao je Grad Dugo Selo. Inače, „Stara škola“ u Dugom Selu zaštićeno je kulturno dobro a trenutno se koristi kao sportska dvorana.

Projekt poticanja energetske učinkovitosti u zgradama javne namjene provodi se u Zagrebačkoj županiji od 2014. godine, a u sklopu njega sufinancira se postavljanje fasada, krovišta i stolarije na javnim zgradama u vlasništvu jedinica lokalne samouprave na području Zagrebačke županije. U posljednje tri godine dodijeljeno je ukupno 6,7 milijuna kuna i tako osigurana energetska obnova 20 zgrada, među kojima je i „Stara škola“ – izjavio je prilikom posjeta Dugom Selu župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Projekt poticanja rekonstrukcije postojećih zgrada javne namjene sa svrhom povećanja energetske učinkovitosti nastavlja se i u 2017. godini. Tako je početkom veljače, Zagrebačka županija raspisala novi javni poziv temeljem kojeg će gradovima i općinama na svom području bespovratno dodijeliti 2 milijuna kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.