Hrvatski radio

Radio Sljeme

Obnovljene orgulje u crkvi sv. Katarine na Gornjem gradu

30.11.2018.

20:09

Autor: Margareta Jozinović

HRT, Radio Sljeme

HRT, Radio Sljeme

Foto: - / -

U akademskoj crkvi svete Katarine Aleksandrijske na Gornjem gradu održava se koncert povodom svečanog predstavljanja obnovljenih orgulja. Orgulje su obnavljane dvije godine što je Ministarstvo stajalo 1.300.000 kuna.

Republika Hrvatska ovim projektom pridružila se europskim orguljaškim centrima. Kroz dvije godine koliko su orgulje bile obnavljane ministarstvo kulture uložilo je milijun i 300 tisuća kuna. Uložili smo veliki napor da se u relativno kratkom roku napravi restauracija ovog iznimno vrijednog instrumenta. Drago mi je da ulazimo u finale Europske kulturne baštine baš s ovakvim projektom, rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Ove orgulje su kruna crkvi svete Katarine Aleksanrdijske, istaknuo je njezin rektor Magić. Zahvaljujući potpori Ministarstva kulture i nekim našim sredstvima uspjeli smo ovaj veliki posao privesti kraju. Ova je crkva najbolje akustike u gradu pa svi umjetnici i strani izvođači rado dolaze svirati i pjevati baš ovdje. Čini mi se da smo dobili orgulje za velike domete, istaknuo je rektor crkve Vladimir Magić.

U izvedbi vodećeg francuskog orguljaša Thomasa Ospitala koncert se održava kao dio programa manifestacije Europske godine kulturne baštine. Vrlo sam zadovoljan ovim instrumentom. Riječ je o obnovljenim orguljama iz razdoblja romantizma. Iako je riječ o relativno malom instrumentu vrlo je prikladan za sviranje u crkvi. Orgulje imaju zanimljiv registar i pružaju mnogo mogućnosti kada ih svirate, dodao je francuski orguljaš Thomas Ospital.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.