Hrvatski radio

Radio Sljeme

Obnovljeni studentski domovi, ali i viša cijena smještaja!

22.12.2015.

08:50

Autor: Boris Bogić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu ne podržava predloženu korekciju cijena studentskog smještaja koju je izradio Studentski centar jer smatraju da se odluke, koje direktno utječu na studentski standard, ne bi smjele donositi bez prethodne najave niti bez analize troškova održavanja.

Iako su zadovoljni obnovom domova Stjepan Radić i Cvjetno naselje, većinski financiranima iz EU fondova, iz Studentskog zbora napominju da studenti nisu bili na vrijeme upoznati s poskupljenjem te upozoravaju da se korekcije ne odnose samo na obnovljene objekte, već na sav smještajni kapacitet pod nadležnošću Studentskog centra.

Osim toga, poskupljenje se predlaže u samoj polovici akademske godine, u vrijeme kada studenti nisu na fakultetima nego koriste zasluženi odmor sa svojim obiteljima. Predviđenim poskupljenjem Studentski centar ostvarivao bi godišnje čak 18,5 milijuna kuna više nego proteklih godina.

Na taj način, Studentski centar je daleko nadmašio cijenu najma po kvadratu u odnosu na privatne iznajmljivače. To potkrepljuju primjerom u kojem za dvokrevetnu sobu u domu Stjepan Radić (paviljoni 1-4 i 7-9), veličine nepunih 11 kvadrata, dvojica studenata i MZOS ukupno mjesečno izdvajaju 1200 kuna, a u 11. i 12. paviljonu gdje dvije dvokrevetne sobe dijele kupaonicu i WC, smještaj za četvero studenata iznosi 3400 kuna, stoji u priopćenju Studentskog zbora.

Studentski zbor napominje i kako za odluku o nepodržavanju korekcije cijena bez utemljenih izračuna, njihovo predsjedništvo ima podršku rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa, sveučilišnog studentskog pravobranitelja Matije Kikelja te skupštine i svih domskih odbora.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.