Hrvatski radio

Radio Sljeme

Obnovljeni Zoološki vrt otvorio je vrata za posjetitelje!

16.10.2016.

16:22

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Projekt modernizacije novouređenog Zoološkog vrta stajao je gotovo 38 milijuna kuna, od čega je 95 posto novca osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Za dolazak se može koristiti samo glavni ulaz, onaj na mjestu staroga kraj Prvoga maksimirskog jezera.

Kraljevi ulice na ulazu, a zadovoljna lica mama i kćeri na stazama zagrebačkog zoološkog vrta: Meni se jako sviđa i zato što smo bili na jednom dijelu gdje je radionica. Meni se isto super sviđa, ima puno zanimljivih stvari puno radionica, i životinje su isto lijepe, i dobre, i super, i smijemo ih dirati. Oduševljeni smo, pa u principu taj edukacijski dio, da se životinje približe i nama i djeci, ne znam, dirali smo i vdjeli zube od slona, krzno od tigra, ne?! Lavlja nastamba je predivna, ali i ovo drugo sve je isto nakako "pofrišakano", tako baš onako lijepo i mislim da može parirati nekim svjetskim zoološkim vrtovima samo što nam fale još dvije najveće životinje - slon i žirafa, ja se nadam i da će i to doći.

A hoće li barem neka od tih dviju životinja doći u naš zoološki vrt objasnio je gradonačelnik Milan Bandić: Na kraju sam rekao, kada mi ravnatelj Skok pokolnio igračku žirafe, odnosno kada su mi on i Davorka (bivša ravnateljica i koordinatorica projekta) šapnuli na uho da žirafa ovdje ne stoluje već niz godina. da nam fali prostor koji stoji između 13 i 15 milijuna kuna. Iduće godine ćemo to urediti, a onda ćemo paralelno s time urediti nastambe za vuka risa imedvjeda.

A što se u sklopu dvogodišnje Modernizacije Zoološkog vrta izgradilo objasnio je ravnatelj Damir Skok: U sklopu projekta u Vrtu su izgrađeni volijera za afričke ptice, kompleks Madagaskar s nastambom za madagaskarske životinje i suvenirnicom, glavni ulaz u Vrt, nastamba za dalmatinske pel ikane, Edukacijski centar te restoran s vidikovcem i odmorište. Obnovljeni su Lavlji most i kip Napuljskog ribara, a izgradnjom Darwinova i Ribareva mosta prema Labuđem otoku i uređenjem tog otoka Zoološki se vrt prvi put nakon 1930. godine proširio na dodatnu površinu.

Aktivnosti u Zoološkom vrtu ne staju, pa je ravnatelj Skok najavio i zimske novosti, Advent ćemo proširiti na Zoološki vrt, zbog infrastrukture koju imamo i svjetla, moći ćemo, ovaj prekrasni advent i zbog podrške gđe. Bienenfield, prenijeti malo atmosferu i u naš Zoološki vrt. I zato očekujte neke adventske aktivnosti u Zoološkom vrtu.

Podsjetimo na kraju kako je otvorenjem novoga glavnog ulaza zatvoren onaj privremeni na istočnoj strani Vrta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.