Hrvatski radio

Radio Sljeme

Obnovljeno Torinsko platno vraćeno u Vodnjan

03.02.2022.

16:07

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Torinsko platno, kopija koja je dio sakralne baštine

Torinsko platno, kopija koja je dio sakralne baštine

Foto: HRZ / HRZ

Vodnjansko platno (450 × 143 cm) bilo je krhkog je stanja i veoma oštećeno, a na nekim mjestima tkanina potpuno nedostaje. Nakon izvedenih istraživačkih i konzervatorsko-restauratorskih radova, platno je vraćeno i primjereno pohranjeno u prostoru Sakralne zbirke župne crkve sv. Blaža u Vodnjanu. Platno će biti izloženo u prostoru Sakralne zbirke župne crkve, rekao nam je župnik te Župe, mons. Marijan Jelenić koji neumorno brine o sakralnoj baštini. 

Danas se zna za oko 50 kopija Torinskog platna diljem svijeta: u Italiji, Španjolskoj, Belgiji, Portugalu, Švicarskoj, Meksiku i Americi, izrađenih između 1516. i 1933. Među štovateljima Svetog platna poznat je španjolski kralj Filipp II. Kad osobno nije mogao hodočastiti u Torino, išao je rođaku Emanuelu Filibertu „da mu kod odličnog slikara naruči naslikati i pošalje u Španjolsku i umjesto pravog Platna, čuvat će ga sa svim poštovanjem“. Prema predaji, slikar je iz poštovanja Sveto platno slikao obrijane glave i klečeći.


U župnoj crkvi sv. Blaža u Vodnjanu u proteklih 30 godina provedena je kanonska rekognicija, inventarizacija i znanstvena obrada oko tristo relikvija svetaca i četiri sveta tijela. Sudjelovale su brojne institucije (Hrvatski restauratorski zavod, Klinički zavod za patologiju, sudsku medicinu i citologiju KBC-a Split, Sveučilište u Splitu, Centar za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ MUP-a u Zagrebu, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i druge ustanove


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Nepregledno blago

Emisija je koja se bavi hrvatskim identitetom. Kroz zanimljive rubrike obrađuje književnost, glazbu, velikane hrvatske prošlosti, prirodnu i kulturnu bastinu, gastronomiju i etnografiju. Otkrivamo zanimljivosti iz bogate tradicije i predstavljamo vam čuvare i promotore nepreglednog blaga Hrvatske.

Poslušajte u Slušaonici