Hrvatski radio

Radio Sljeme

Obrtnička komora Zagreb proslavila 28. godišnjicu osnutka

23.03.2023.

16:08

Autor: Damon Balenović/Radio Sljeme

Obrtnička komora Zagreb - svečana sjednica

Obrtnička komora Zagreb - svečana sjednica

Foto: Radio Sljeme / Radio Sljeme

Svoj dan, ujedno i 28. godišnjicu osnutka, proslavila je Obrtnička komora Zagreb. Uručena su tom prigodom najviša priznanja istaknutim obrtnicima te osobama i institucijama koje svojim djelovanjem pomažu i unapređuju obrtništvo.

Obrtnici i obrtnička tradicija važne su sastavnice zagrebačkog identiteta. Svojim radom i zalaganjem obrtnici pridonose gospodarskom razvoju i osiguravaju radna mjesta, a svoja znanja, umijeća i vještine prenose mlađim generacijama, istaknuo je predsjednik Obrtničke komore Zagreb, Antun Trojnar.  


- Obrtnici su srž našeg društva. Sjetite se jučerašnjeg dana prije tri godine. Prvi su bili obrtnici koji su svima trebali. Od dimnjačara, vodoinstalatera, građevinaca i drugih. Želja nam je, prije svega, da bude više obrtnika koji se bave proizvodnim zanimanjima, ali takva je situacija da velik broj kolega obrtnika koristi vladine poticajne mjere. Nadam se da će se to nastaviti i u budućnosti, rekao je Trojnar.


Obrtnici su suočeni s brojnim preprekama poput nedostatka mladih koji bi nastavili njihovu tradiciju, tu je i rad na crno, a što im je trenutno gorući problem otkrio nam je potpredsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba, Damir Marković.


- To su poslovni prostori gdje, po novom zakonu, mi imamo petogodišnje ugovore, a kada oni isteknu moramo ići na licitaciju. To će promijeniti vizuru grada jer mi ne možemo konkurirati, primjerice, DM-u ili nekom drugom velikom lancu. I u tom bi slučaju naša pokoljenja izgubila poslovne prostore, ali i mogućnost daljnjeg razvijanja naših obrta, kaže Marković.


 Na svečanu sjednicu Obrtničke komore Zagreb došli su i čelni ljudi Grada.


- Prošle se godine, u odnosu na 2021., broj obrta u Zagrebu povećao za tisuću. Rade jako bitnu stvar, posebice kada govorimo o deficitarnim obrtima, tradicijskim ili proizvodnim obrtima. To su i stvari za koje Grad već dugi niz godina daje potpore. A veselim se i nekim zajedničkim aktivnostima, poput Zagrebačkog obrtničkog sajma, kako bi mladima približili obrtništvo, poručio je gradonačelnik Tomislav Tomašević.


- Obrtnici su utkali sebe u identitet našega grada i mi im na tome zahvaljujemo. Kao Grad nastavit ćemo i dalje raditi na tome da održimo podnošljive uvjete poslovanja kako bi obrtnici mogli nastaviti sa svim poslovima. Ne mogu ni zamisliti Grad Zagreb bez naših obrtnika, istaknuo je predsjednik Skupštine Joško Klisović.


Inače, na području našega grada djeluje gotovo 20 tisuća obrtnika.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici