Hrvatski radio

Radio Sljeme

Obrtnička komora Zagreba proslavila 24. rođendan

13.03.2019.

15:56

Autor: Boris Bogić

Boris Bogić/Radio Sljeme

Boris Bogić/Radio Sljeme

Foto: - / -

Gotovo dva i pol desetljeća rada obilježena su prigodnom svečanošću na kojoj su istaknutim obrtnicima, pojedincima te institucijama zaslužnim za razvoj obrtništva u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji dodijeljena priznanja i nagrade.

Njezin predsjednik Mirza Šabić istaknuo je da Komora Zagreb, koja okuplja obrtnike s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije, prvi puta nakon osam godina ima više od 20 tisuća članova, a samo u prošloj godini zabilježili su porast od 2,000 novih članova.

Kao jedan od gorućih problema s kojima se suočavaju obrtnici naveo je problem nedostatka kvalitetne radne snage. Također, jedan od problema je i novi zakon o poslovnim prostorima. Naime, kako ističe, obrtnici koji su u poslovnim prostorima 10, 20 ili više godina, sada su u situaciji da otkupa poslovnih prostora više nema, dok su najmovi višestruko podignuti. Stoga je uputio apel svim nadležnim institucijama da se taj problem riješi.

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić istaknula je da Zagreb već godinama značajno podupire razvoj obrtništva

- U 2019. godini iz gradskog proračuna predviđeno je 55 milijuna kuna za poticanje poduzetništva i obrta, a u zadnjih deset godina Zagreb je dao više od 100 milijuna kuna za različite mjere i poticaje -

Zamjenica župana zagrebačke županije Nadica Žužak naglasila je da i zagrebačka županija ulaže znatna sredstva u poticanje razvoja obrtništva

- U prošloj smo godini dodijelili rekordan iznos potpora poduzetnicima i obrtnicima, 9 milijuna kuna iz županijskog proračuna -

Predsjednik komore Mirza Šabić najavio da će OKZ za mjesec dana otvoriti prvi Zagreb shop u svojim prostorijama u Ilici, gdje će obrtnici iz Grada i Županije moći izložiti i prodavati svoje proizvode.

 U sklopu svečanosti je potpisana i Povelja prijateljstva i suradnje s Obrtničkom komorom Krško.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.