Hrvatski radio

Radio Sljeme

Od 1. listopada stiže radikalna promjena u sustavu naplate odvoza otpada

01.09.2022.

15:30

Autor: Radio Sljeme

Vrećice za odlaganje otpada

Vrećice za odlaganje otpada

Foto: Magdalena Pongrac / Radio Sljeme

Početkom listopada u našem gradu počinje novi sustav naplate odvoza otpada. Gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je novi model za koji kaže da je radikalan, ali koji je usklađen s novim Zakonom o gospodarenju otpadom. Ključan podatak je da će oni koji budu propisno odvajali otpad plaćati manje račune za uslugu odvoza otpada.  

Cijene će se dijeliti na dvije stavke - fiksnu koja će biti jednaka za sve te na varijabilni dio koji će ovisiti o količini odloženog otpada. Od sredine ovog mjeseca građani će na 500 mjesta u gradu moći kupiti službene plave vrećice, koje će stajati 20, 40 ili 80 kuna, ovisno o tome birate li volumen od 10, 20 ili 40 litara. Vrećice dolaze u paketu od 10 komada i moći će se kupiti u trgovinama mješovitom robom. One predstavljaju varijabilni dio računa, dok će fiksni dio iznositi 45 kuna i taj iznos će stizati s mjesečnim računima Zagrebačkog holdinga. 


- To znači da će svatko kupovati vrećica onoliko koliko procjenjuje da će mu trebati za odlaganje mješovitog komunalnog otpada. Taj otpad se nikako drugačije neće smjeti odlagati. Tko se ne bude toga pridržavao platit će kaznu, koja je definirana Zakonom o gospodarenju otpadom - poručio je Tomašević rekavši da je ovo najpošteniji način naplate otpada. 


Građane će kontrolirati Čistoća i komunalni redari, a po novčaniku će "dobiti" i nesavjesni susjedi koji budu kontaminirali vrijedno odvojene sirovine. 


U tijeku je i postavljanje podzemnih spremnika u središtu grada. Od potrebnih 100, polovicu će Grad postaviti u roku od jedne godine. Za nadzemne spremnike izvan centra, takozvane boksove, morat će se pobrinuti sami stanari.


- Građani će u dogovoru s predstavnikom suvlasnika i upraviteljem zgrade dogovarati koja tvrtka će im postavljati nadzemne spremnike. Njima je u interesu da ih do 1. listopada na javnim površinama bude što više - navodi gradonačelnik. 


Danas je počela i kampanja o edukaciji građana. O novom sustavu više možete doznati na internetskoj stranici zgvrecice.cistoca.hr te putem telefona 01 6420 889. Od idućeg ponedjeljka građanima će na raspolaganju biti i mobilni kontejner koji će obilaziti sve gradske četvrti.

 Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici