Hrvatski radio

Radio Sljeme

Od Bandića se traži ostavka zbog "muljanja" oko Zagrebačkog Manhattana

25.08.2019.

17:03

Autor: Magdalena Pongrac

Tomislav Miletic/PIXSELL

Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / -

Nezavisna lista Zagreb zatražila je neopozivu ostavku gradonačelnika Milana Bandića, nakon što je izašlo na vidjelo da je gradonačelnik u Dubaiju potpisao memorandum s tvrtkom Eagle Hills za projekt poznat kao "Zagrebački Manhattan".

U njemu piše da je Grad dužan o svom trošku osigurati vlasnički list s upisnim pravom na tvrtku Eagle Hills, te u roku 8 mjeseci definirati prostorno-plansku dokumentaciju, kao i da Eagle Hills, sukladno posebnim propisima, može inicirati promjenu Glavnog plana.

Kako je od dogovorenih 8 prošlo već 6 mjeseci, jasno je zašto se gradonačelnik žuri s proguravanjem Generalnog urbanističkog plana (GUP) na Gradskoj skupštini - koja će o njemu odlučivati 4. rujna. Kako navodi jedan novinarski portal, Bandić je u "Memorandumu o razumijevanju" potpisao da dokument ne smije pokazivati javnosti, pa ni gradskim zastupnicima, prije nego što dobije dopuštenje investitora. To je, dakako, apsurdno s obzirom na to da dokument predviđa promjene u GUP-u, a GUP moraju odobriti upravo gradski zastupnici.

Iz Nezavisne liste Zagreb poručuju da Bandićev potpis na memorandumu obezvrjeđuje riječi prisege kojima se obvezao građanima Zagreba te da, skrivajući ključne informacije koje su važne za GUP, Bandić djeluje protiv javnog interesa. Traže i hitnu reakciju nadležnih institucija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.