Hrvatski radio

Radio Sljeme

Od danas plaćamo 15 posto skuplju vodu. Oporba Tomaševiću: "Obmanjuješ javnost!"

01.03.2023.

14:54

Autor: Radio Sljeme

Poskupjela voda

Poskupjela voda

Foto: Slaven Branislav Babić / Pixsell

U moru silnih poskupljenja, Zagrepčanima je od danas skuplja i voda za 15 posto. I dok gradska uprava ponavlja da je ono nužno zbog ulaganja u projekt obnove dotrajale vodoopskrbne mreže, oporba tvrdi da gradonačenik obmanjuje javnost.

Poskupljuje sve, zašto ne bi i voda, cinično komentiraju Zagrepčani s kojima smo jutros razgovarali.


- Vodu moram imati tako da nemam izbora nego platiti veće račune. Ali nije u redu da se cijene dižu - rekla nam je jedna Zagrepčanka, s kojom se slaže i njezin prijatelj. 


- Troškovi održavanja rastu, netko treba snositi taj trošak, a to smo valjda mi.


Druga nam gospođa kaže da će ovo poskupljenje itekako utjecati na njezin kućni budžet.


- Utjecat će itekako, kao i sva druga poskupljenja. A plaća, koja je na istoj razini kao i prije, treba pokriti sve. Voljela bih da se Tomašević javno izjasni čime pravda toliko poskupljenje - kazala nam je. 


Objašnjenja traže i u gradskom HDZ-u. Mislav Herman tvrdi da se grad pravda projektom koji još nije pripremljen. Nije, kaže, istina ni da grad treba pokriti 30 posto investicije.


- Nije točno da će 30 posto tog EU projekta pokriti Grad. Dio troška će pokriti država, dio Hrvatske vode, a tek trećina ide na teret Grada - kaže Herman. 


Na istom tragu je i nekadašnji Bandićev pročelnik, sada nezavisni zastupnik, Ivica Lovrić. U razgovoru nam kaže da je bivša gradska vlast sadašnjoj vlasti ostavila gotov projekt aglomeracije Zagreba. Oni su ga samo trebali doraditi.


- Studija izvodljivosti Aglomeracija Zagreb za obnovu vodovodne mreže još nije završena i nije prijavljena na financiranje iz EU sredstava. Također, Vodovod i odvodnja ne može financirati taj projekt, već isključivo Grad Zagreb kao jedinica lokalne samouprave koja je vlasnik ViO-a. Postavlja se pitanje koja je stvarna namjena prikupljanja novca od poskupljenja vode - pita se Lovrić.


Da je riječ o nepotrebnom poskupljenju, ponavlja i ministar gospodarstva Davor Filipović.


- Niti jedan projekt iz grada Zagreba za programsko razdoblje 2021.-2027., a koji se odnosi na vodnokomunalno gospodarstvo, nije prijavljen Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Bilo bi mi drago čuti za što će koristiti taj novac od poskupljenja - ističe Filipović.


Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec za Radio Sljeme odgovara.


- Tih 15 posto povećanja cijene vode ide u operativni kapital ViO-a. Svima u Zagrebu je jasno da su ViO-u sredstva potrebna, s obzirom na česta pucanja cijevi i druge probleme koje imamo u vodoopskrbnoj mreži - kaže Dolenec.


A da cijevi svakodnevno pucaju, dovoljno govori statistika da Zagreb godišnje nepovratno izgubi i do 50 posto vode. 
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici