Hrvatski radio

Radio Sljeme

Od početka listopada 20 posto manje miješanog otpada

28.11.2022.

13:28

Autor: Magdalena Pongrac

Odlaganje otpada u središtu metropole

Odlaganje otpada u središtu metropole

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Grad Zagreb je ispunio sve uvjete za smanjenje komunalnog otpada na svojim ulicama - zaključak je nakon provedenog europskog projekta kojemu je to bio glavni cilj.

26 tisuća spremnika, 56 kamiona, uređaji za obradu otpada i informacijska tehnologija dio su opreme vrijedne 90 milijuna kuna koju je Grad Zagreb nabavio kroz europski projekt „Interventne mjera za smanjenje odlaganja komunalnog otpada". Rezultatima je zadovoljna pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje Tatjana Operta.

- Zadovoljni smo jer smo sve spremnike stavili na javne površine, vozila su u upotrebi. Sretni smo što smo dobili 80 posto sredstava iz EU. Jako smo sretni što su ljudi počeli lijepo razdvajati i hvala Zagrepčanima na trudu.


Iako konkretne brojke možemo očekivati tek početkom iduće godine, od početka listopada odnosno uvođenja plavih vrećica, količina miješanog otpada manja je za 20 posto. Direktor Čistoće Davor Vić.

- Uvodimo korisnike da što manje otpada odvajaju, što je preduvjet za zatvaranje Jakuševca.


Bojan Ribić iz podružnice Čistoća Zagrebačkog holdinga uvjerava da operativa dobro funkcionira.

- S kamionima i radnicima je sve odlično, Čistoća radi svoj posao, organizirali smo se i nadamo se da ubuduće više neće biti problema po tom pitanju.


Spomenimo i da je odvajanje otpada dovelo do pretrpanih spremnika za plastiku i papir, pa će od idućega tjedna Čistoća povećati odvoz u višestambenim zgradama na jednom na tjedan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.