Hrvatski radio

Radio Sljeme

Od otpada do goriva

17.10.2013.

13:48

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Energetski institut Hrvoje Požar i Čistoća sudjeluju u projektu UrbanBiogas čiji je cilj promicati upotrebu organskog otpada za proizvodnju biometana, koji bi se koristio u plinskoj mreži ili u prometu.

Kako bi se došlo do biometana potrebno je obaviti primarnu selekciju otpada, dakle odvajati organsku komponentu koja se može koristiti za proizvodnju bioplina, pojasnio je istraživač u odjelu za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost Željko Jurić iz instituta Hrvoje Požar za naš radio: "Taj plin se na kraju može pročistiti do razine biometana, na toj je razini gotovo identičan prirodnom plinu i može se ili utiskivati u plinsku mrežu ili kasnije koristiti prenesen plinskom mrežom za proizvodnju električne i toplinske energije bilo gdje. Ili se može koristi u prometu."

U Hrvatskoj nije razvijeno tržište biometana, a kako bi se izgradilo postrojenje za njegovu proizvodnju pokrenut je projekt UrbanBiogas, istaknuo je Jurić. U skladu s direktivama Europske unije o obnovljivim izvorima nužno je donijeti još jedan zakonski podakt, koji bi definirao tehničku kvalitetu bioplina koji se utiskuje u plinsku mrežu.

Projekt UrbanBiogas finaciran je kroz program inteligentne energije Europske komisije. Započeo je u svibnju 2011., a završava u travnju 2014. Voditelj projekta je njemačka tvrtka Renewable Energies, pojasnio je Jurić i dodao kako: "dio koncepta koji se odnosi na gospodarenje otpadom razrađuje Čistoća. Dio vezan za proizvodnju bioplina i pročišćivanja do razine biometana i njegovo korištenje razrađuje Energetski institut Hrvoje Požar."

Do sada je radna skupina o projektu UrbanBiogas razgovarala s Gradskim uredom za energetiku i zaštitu okoliša i održivi razvoj. Sljedeći je korak predstaviti projekt gradonačelniku i Gradskoj skupštini. To je i najvažniji preduvjet da ovakav projekt zaživi u Zagrebu, zaključio je Jurić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.