Hrvatski radio

Radio Sljeme

Od ponedjeljka 50. jubilarni "Floraart"

19.05.2015.

19:14

Autor: Hina, Fabijan Kale

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodna vrtna izložba "Floraart" održat će se od 25. do 31. svibnja u parku Bundeku i Tomićevoj ulici, a ove će se godine predstaviti 161 izlagač iz Hrvatske te njih 16 iz BiH, Francuske, Italije, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, SAD-a i Slovenije.

 

"Floraart" se ove godine održava 50. put, pri čemu 10. put na Bundeku, a za sve posjetitelje ulaz na izložbu bit će besplatan. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako se izložba održava na dobrobit svih ljudi u Zagrebu te onih koji u njega navrate jer su analize pokazale da svaki četvrti čovjek koji posjeti Zagreb dođe u taj park. Voditelj Zrinjevca Igor Toljan rekao je da će se u pet dana na Bundeku i na Gornjem gradu, odakle je izložba krenula, održati mnogi događaji.


Za posjetitelje će biti organiziran besplatni prijevoz autobusom Bundek - Katarinin trg - Bundek, a građani će se tijekom izložbe moći besplatno voziti i uspinjačom te vlakićem od istočnog parkirališta na Zagrebačkom velesajmu do ulaza u park Bundek. Prigodna prodaja cvijeća i sadnica bit će organizirana i u Tomićevoj ulici podno uspinjače, najavio je Toljan.


Najviše izlagača na "Floraartu" doći će iz Njemačke, njih pet, a sudjelovat će i četiri izlagača iz Francuske, dva iz Nizozemske te po jedan iz SAD-a, BiH, Italije, Mađarske i Slovenije. Predstavit će se cvijećem, ukrasnim grmljem, sjemenom cvijeća i presadnicama, opremom za dječja igrališta, komunalnom opremom i naprednom tehnologijom u zaštiti bilja. Među ostalima, na izložbi će biti i izlagači strojeva, biljnog materijala, supstrata i sjemena te keramike. Održat će se mnoga stručna predavanja, promocije knjiga i radionice te prezentacija nagrađenih vrtova u Zagrebu i okolici.


U sklopu izložbe održat će se i tradicionalno natjecanje "Hrvatski kup florista", a u povodu 50. obljetnice izložbe u Hrvatskome povijesnom muzeju na Gornjem gradu bit će otvorena izložba "50 cvjetnih godina" koja će se moći razgledati pet dana tijekom "Floraarta".


"Floaart" će biti otvoren u ponedjeljak, 25. svibnja u 13 sati, kada će nastupiti Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.