Hrvatski radio

Radio Sljeme

Od sutra linije 5 i 7 trajno skraćuju trase

15.02.2023.

10:34

Autor: Radio Sljeme

Promjena trase linije 5

Promjena trase linije 5

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Od sutra se mijenja dužina trasa tramvajskih linija 5 i 7. Tako će linija 5 ubuduće voziti na relaciji Prečko - Maksimir, a linija 7 na relaciji Savski most - Dubrava. Kako navode iz ZET-a, do tih promjena dolazi zbog unaprjeđenja usluge za građane, a nakon analize prometnog opterećenja. 


Tri su najveća razloga za takvu odluku, povećanje prijevoznih kapaciteta, frekventnosti polazaka, no i poboljšanje protočnosti na dijelovima trasa gdje je za tim utvrđena potreba, rekao je u našem programu glasnogovornik ZET-a Domagoj Zeba


- Na relaciji Dubec-Dubrava i dalje će biti intenzivan tramvajski prijevoz, iz Dupca i dalje imaju dvije tramvajske linije, u Dubravi imaju dvije i još im dvije linije prolaze. Na ovaj način linija 11 dobit će 7 dodatnih polazaka i dobit će još dodatna vozila, povećanje kapaciteta, jer je to jedna od najopterećenijih linija u gradu. linija 5 dobit će dodatnih 16 polazaka, a na njoj se posebice uočilo, na zapadnom dijelu grada, povećana prometna potražnja - ističe Zeba.


Iz ZET-a najavljuju i povećanje prijevoznog kapaciteta sedmice koja će imati 18 polazaka više.


Linija 5 ubuduće će prometovati na relaciji Prečko - Maksimir, a linija 7 na relaciji Savski most - Dubrava (zbog radova na Jadranskom mostu, linija 7 će privremeno prometovati na relaciji Arena Zagreb - Dubrava).


Dodatan razlog izmjena je rasterećenje okretišta u Dubravi i Dupcu, posebno jer je na okretištu Dubec otežan prihvat triju tramvajskih linija radi njegove dimenzioniranosti. Zbog toga u vršnim satima dolazi do odstupanja pojedinih voznih jedinica od predviđenog rasporeda, jer trebaju čekati slobodno mjesto na terminalu kako bi se na siguran način omogućio ulazak ili izlazak putnika na za to predviđenim stajalištima. Ovim putem svakako će se utjecati i na bolju prometnu protočnost linija koje koriste okretišta Dubrava i Dubec jer će olakšati prihvat tramvaja na zaokretnice te time ubrzati proces ulaska i izlaska iz vozila.


Istovremeno, poboljšat će se protočnost na linijama 4 i 11, a usluga prijevoza na relaciji Dubrava - Dubec i dalje će biti intenzivna kroz 7 dodatnih polazaka koje će linija 11 realizirati. Tako će prosječan slijed polazaka tramvaja linija 4 i 11 s početno-krajnjeg stajališta biti manji od 4 minute.


ZET će i nadalje pozorno pratiti situaciju s javnim prijevozom u gradu Zagrebu i nastojati optimizirati linije sukladno mogućnostima kako bi građani u cijelom gradu mogli dobiti najbolju moguću uslugu, uz što manja razdoblja čekanja.

                                                                      

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici