Hrvatski radio

Radio Sljeme

Od ponedjeljka nove epidemiološke mjere

08.01.2022.

08:06

Autor: Vesna Jurić Rukavina, HINA

Gužve za testiranje NZJZ "Andrija Štampar"

Gužve za testiranje NZJZ "Andrija Štampar"

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Zbog porasta broja zaraženih, čemu je uzrok omikron varijanta koronavirusa, od ponedjeljka stupaju na snagu nove mjere kojima se dodatno ograničavaju javna okupljanja, najavio ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović. Bit će zabranjena javna okupljanja i događanja na otvorenom za više od 50 osoba (dosad 100), a ona sa covid potvrdama i uz suglasnost lokalnih stožera ograničavaju se na 200 osoba. U zatvorenom se zabranjuju javna okupljanja s više od 25 osoba (dosad 50), a ona uz covida potvrde ograničavaju se na 100 osoba. Na privatnim okupljanjima bit će moguće prisustvo 20 osoba (dosad 30), a od toga su izuzeta okupljanja gdje svi imaju covid potvrde, gdje će moći biti 50 osoba. Ograničit će se i i broj gledatelja na sportskim natjecanjima, na zatvorenom će moći biti popunjeno najviše 20 posto pojedine tribine, a na otvorenom do 40 posto tribine. Uporaba maski obvezna je bez obzira na posjedovanje covid potvrda na vjerskim, umjetničkim programima, kino projekcijama i izložbama te sjednicama predstavničkih tijela. Također se uvodi obveza poslodavaca da organiziraju rad od kuće kadgod je to moguće.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao da u ukupnom broju potvrđenih zaraza učenici čine 8,7 posto što daje argumentaciju da škole ostanu otvorene, a naglasio je i kako još nijedna županija nije tražila da se prijeđe na C model. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.