Hrvatski radio

Radio Sljeme

Od rujna Građanski odgoj u tridesetak zagrebačkih škola, a priprema se i predmet Škola i zajednica

21.01.2022.

17:03

Autor: Ivan Fedor/Radio Sljeme

Građanski odgoj u školi

Građanski odgoj u školi

Foto: Dubravka Petrić / PIXSELL

U tridesetak zagrebačkih škola u rujnu kreće građanski odgoj, i to kao oblik izvannastavne aktivnosti. Međutim, uz taj predmet, Grad Zagreb u srednje škole planira uvesti i fakultativni predmet pod nazivom Škola i zajednica, ili skraćeno ŠiZ. Za oba programa u proračunu je već osigurano oko 2 milijuna kuna.

Zagrebačke školarce bi od iduće školske godine mogli dočekati neki novi predmeti. Naime, Grad Zagreb planira uvesti građanski odgoj kao izvannastavnu aktivnost u škole, s naglaskom na osnovne. Kurikul je u procesu izrade, trebao bi biti gotov idući mjesec, a onda ide poziv školama da se uključe u ovaj oblik aktivnost, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević te potvrdio kako su novci za provođenje projekta osigurani.


"Neko mini-provođenje pilot projekta građanskog odgoja bit će u nekoliko osnovnih škola već ove nastavne godine, a onda u 30-ak škola kreće od rujna u punom smislu te riječi. Zagreb će financirati troškove stručnog usavršavanja za nastavnike, troškove naknade za rad svih nastavnika kada im predavanje građanskog odgoja nije uklopljeno u normu neposrednog rada s učenicima te sve ostale troškove pilotiranja programa."


Za druge i treće razrede srednje škole pripremljen je fakultativni predmet pod nazivom Škola i zajednica, odnosno ŠiZ. Kurikul za njega je spreman, predviđena je satnica od 70 sati, a njega bi, baš kao i Građanski odgoj, trebali, barem načelno, predavati učitelji i profesori društveno humanističkih predmeta. ŠiZ će kao pilot projekt također krenuti od rujna, rekao je Boris Jokić, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja, jedne od institucija koja je surađivala u izradi programa.


"Škola i zajednica kreće od toga da bi mladi ljudi trebali prepoznati neke problema ili pojave u svojoj zajednici. Neke od tema koje se obrađuju u sklopu ovog predmeta su: društvena nejednakost, osobne slobode, kultura i mediji, lažne vijesti, zdravlje, migracije, urbanizam i stanovanje te brojne druge."


Osim u Zagrebu, ŠiZ se već provodi i u Primorsko goranskoj županiji, a želja je da se program proširi u cijeloj zemlji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici