Hrvatski radio

Radio Sljeme

Od srijede nastava na daljinu i za zagrebačke učenike

14.03.2020.

18:17

Autor: Krešimir Vešnik

Marko Prpic/PIXSELL

Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / -

Od sljedećeg tjedna počinje učenje na daljinu za sve učenike. S time će prva početi Istarska županija u ponedjeljak, dok će sve ostale s ovim sustavom učenja početi u srijedu. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak održala je virtualni sastanak s više od 1 200 ravnatelja škola.

"Pravila ponašanja u virtualnoj učionici ista su kao i u školi" poručila je Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak uoči početka sustava učenja na daljinu - Ako netko od učenika objavi ili neprimjeren sadržaj ili vrijeđa druge učenike ili nastavnike, on može dobiti ukor kao da je u razredu.

Virtualne učionice prvo će u ponedjeljak krenuti u Istarskoj županiji, a u ostalima u srijedu, s obzirom na to da je Istarska imala dva dana više za pripremu. No, u ponedjeljak u 8 sati ujutro za sve učenike počinje nastava na televizijskim programima - Kreće "Škola na Trećem" za sve učenike razredne nastave prema rasporedu. Na Sportskoj TV za sve ostale učenike imamo digitalne, video materijale koji će biti svima dostupni. To je za predmetnu nastavu i za srednju školu - rekla je Divjak. 

Svi materijali će osim na televiziji biti dostupni i na YouTubeu te na platformi HRTi. Ministrica je, stoga, pozvala profesore, učitelje i druge stručnjake da pošalju svoje video materijale na temu nastavne jedinice u trajanju od 15-ak minuta jer ih je tjedno potrebno više od 300 - Moramo računati barem da za sljedeća dva tjedna imamo materijale. Imamo puno kreativnih ljudi u sustavu čiji se materijali mogu dijeliti i koristiti.

"Moramo biti svjesni da će biti teškoća, no za sve imamo rezervnu opciju", naglasila je ministrica. Sve novosti objavljivat će se na mrežnim stranicama Ministarstva, Carneta i Škole za život.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.