Hrvatski radio

Radio Sljeme

Od srijede prijave za pomoć u sanaciji posljedica potresa

09.06.2020.

11:28

Autor: Anamarija Knezović Kaurić

foto: Josip Regović/PIXSELL

foto: Josip Regović/PIXSELL

Foto: - / -

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja u srijedu će raspisati Javni poziv za popravak zgrada oštećenih potresom na području našeg grada, Zagrebačke te Krapinsko-zagorske županije. Prijave se primaju preko sustava e-Građani ili u pisarnici u Vinogradskoj 25.

Riječ je o sredstvima namijenjenim popravku zabatnog zida, sanaciji dimnjaka te nužnoj privremenoj zaštiti zgrade, za što je izdvojeno 100 milijuna proračunskih kuna. Podnositelji prijava su vlasnici i suvlasnici zgrada. U njihovo ime, prijavu mogu podnijeti upravitelji zgrada, predstavnici suvlasnika za višestambene i poslovno-stambene zgrade, vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća.

Ministarstvo će osigurati 12000 kuna za sanaciju dimnjaka, popravak zabatnog zida i nužnu privremenu zaštitu zgrade, a Fond za zaštitu okoliša sufinancirat će nove bojlere u iznosu do 8000 kn.

Državni tajnik resornog ministarstva, Željko Uhlir:

- Zamišljeno je da svaka zgrada koja je oštećena u potresu, a koja će imat' ovakve radove, može maksimalno zatražiti povrat sredstava 12 tisuća kuna prema broju samostalnih jedinica u zgradi. Nevezano dal' su to poslovni prostori ili su to stanovi puta 12 tisuća kuna je maksimalni iznos koji zgrada može zatražiti za povrat. Maksimalno do deset puta 12 tisuća kuna, to je 120 tisuća kuna. Ako je zgrada potrošila 200 tisuća kuna, imat će pravo dobiti samo ovih 120 -

Prijave će se primati putem sustava e-Građani od 10. lipnja do 31. listopada 2020. godine.

- Postupak je takav da naši građani, odnosno njihovi predstavnici ili upravitelji trebaju prikupiti dokumentaciju koja je tražena javnim pozivom, a radi se o opravdanju troškova za koje će podnosit' zahtjev za povrat. Radi se, dakle, o povratu troškova, a ne o isplatama unaprijed. U Javnom pozivu stoji da se troškovi mogu odnositi samo na privremenu zaštitu krovišta, na popravak ili uklanjanje zabatnih zidova, popravak ili uklanjanje dimnjaka i sanaciju dizala koji su stradali u potresu - 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.