Hrvatski radio

Radio Sljeme

Od studenog niže cijene komunalnih usluga

30.10.2015.

14:39

Autor: Irena Dizdarević, Ivan Hlupić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od studenoga očekuju nas nove cijene vode, odvoza otpada, parkiranja te ZET-ovih mjesečnih i godišnjih karata. Potvrdila je to prijepodne zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin. Zanimljivo je da niže cijene građanima nije objavio gradonačelnik, što možda i ne čudi s obzirom na to što pojeftinjuje.

Cijena vode bit će niža za otprilike 10% i to na ime varijabilnog dijela koji po kubičnom metru potrošene vode pojeftinjuje za oko 50 lipa. Parkiranje bi od sredine mjeseca trebalo pojeftiniti u garažama, osobito u noćnim satima. Tako u garaži Rebro parkiranje pojeftinjuje s 5 na 2 kune po satu, a na Langovu trgu i u Petrinjskoj s 5 na 4 kune po satu. Noćno parkiranje u svim garažama pada na jednu kunu. Osjetno pojeftinjuju tjedne, mjesečne i godišnje komercijalne (dakle, ne pojeftinjuju povlaštene karte za stanare zona, op.a.) parkirališne karte u svim zonama.

Mijenjaju se i cijene ZET-ovih mjesečnih te godišnjih karata za pojedine kategorije putnika. Znači da mjesečne karte za srednjoškolce, studente, umirovljenike te socijalne karte sa 120 kn pojeftinjuju na 100 kn. Pada i cijena godišnje karte za te iste korisnike i to s 1,200 na 960 kn - potvrdila je Kusin. Tim pojeftinjenjem zahvaćeno je 160 tisuća umirovljenika i 120 tisuća učenika i studenata.

Promjenom načina naplate odvoza otpada 370 tisuća kućanstava trebalo bi svjedočiti nižim cijenama. S naplate prema četvornom metru stambenog prostora prelazi se na naplatu prema volumenu, pri čemu će se za obračun do daljnjega primjenjivati minimalni standard veličine spremnika ovisno o tome stanuje li korisnik u stanu ili obiteljskoj kući. Sasvim sigurno će svi korisnici osjetiti pojeftinjenje od najmanje 2 kune, stoji u priopćenju Zagrebačkog holdinga. Zanimljivo, Kusin je najavila kako će građani istodobno dobiti račun za listopad po starom izračunu i za studeni po novom kako bi ih mogli usporediti. Pritom se planirano dospijeće plaćanja u studenom za jedan, odnosno u prosincu za drugi račun neće mijenjati.

S obzirom na to da nove niže cijene pojedinih usluga građanima nije objavio gradonačelnik nego njegova zamjenica trebat će pričekati kako bi se doznalo je li Milan Bandić zadovoljan ustupcima na koje su se odlučili u Zagrebačkom holdingu na njegov zahtjev. Prve reakcije građana svjedoče o tome da su od pojeftinjenja očekivali više.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.