Hrvatski radio

Radio Sljeme

Od sutra u prodaji nove vrećice za miješani komunalni otpad

14.09.2022.

15:16

Autor: Radio Sljeme

ZG vrećice za miješani komunalni otpad

ZG vrećice za miješani komunalni otpad

Foto: Radio Sljeme / Radio Sljeme

Od sutra bi se u prodaji trebale naći standardizirane plave "ZG vrećice" za miješani komunalni otpad. Bit će dostupne u trgovinama te u Zagrebačkom holdingu. Na naš upit hoće li Čistoća i dalje dijeliti smeđe i žute vrećice, tvrde - da, uskoro. Počinju i javne tribine o novom načinu naplate odvoza otpada.

Nove vrećice će stajati 20, 40 ili 80 kuna, ovisno o tome birate li volumen od 10, 20 ili 40 litara. Vrećice dolaze u paketu od 10 komada. One predstavljaju varijabilni dio računa, dok će fiksni dio iznositi 45 kuna i taj iznos će stizati s mjesečnim računima Zagrebačkog holdinga.


Obveza korištenja novih i standardiziranih vrećica počinje od 1. listopada. Cijena vrećice za odlaganje miješanog komunalnog otpada je: 10 l – 2kn, 20l -4kn, 40l -8 kn. ZGvrećice se prodaju u pakiranju od 10 komada.


Na svim prodajnim mjestima cijene će biti jednake: paket vrećica od 10 litara 20kn, paket vrećica od 20 litara 40 kn, a paket vrećica od 40 litara 80 kn.Tko sve ima pravo na besplatne vrećice možete pronaći na internet stranici Čistoće.


Od sutra kreću i javne tribine o komunalnim novostima koje su pred nama. Vodit će ih predstavnici Čistoće i ureda Grada Zagreba, od kojih ćete moći izravno doznati odgovore na pitanja vezana uz odgovorno postupanje s otpadom i sustavu gospodarenja otpadom. Prva tribina je na Črnomercu, u mjesnom odboru "Ban Keglević", sutra od 18 do 20 sati. Raspored ostalih tribina potražite na mrežnim stranicama Čistoće.


U emisiji "Zajednički nazivnik" pitali ste hoće li građani i dalje dobivati smeđe vrećice za biootpad i žute za plastiku, iz te Holdingove podružnice odgovorili su : Podjela smeđih i žutih vrećica bit će organizirana uskoro, za godišnje 

razdoblje korištenja vrećica, bez dodatne naknade za korisnike.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici