Hrvatski radio

Radio Sljeme

Od utorka skuplje gorivo?

25.01.2015.

20:33

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Unatoč padu cijene nafte na svjetskom tržištu, prekida se trend pojeftinjenja goriva. Prema neim bi najavama, cijene svih goriva u utorak trebale porasti za 10-ak lipa po litri.

Cijene nafte i naftnih derivata na svjetskim burzama već su neko vrijeme stabilne, no stručnjaci procjenjuju da bi smrt saudijskog vladara Abdulaha mogla otvoriti prostor za moguće špekulacije, pa tako i rast cijene nafte.

"Saudijska Arabija je bila protiv smanjivanja proizvodnje, u skladu sa zahtjevima ostalih članica OPEC-a. S obzirom i na pad investicija u naftnoj industriji, može doći do povećanja cijena jer će se smanjiti proizvodnja" kazao je Davor Štern.

S, druge strane - Tin Bašić s portala Cijene goriva mišljenja je da:"...nema nikakvih objektivnih razloga zbog kojih bi cijene naftnih derivata u idućem tjednu trebale porasti u prosjeku za 10 lipa...Ako se promatra kretanje cijene nafte na svjetskim tržištima, vidi se da je trend takav da se ona kreće ispod 50 dolara, što znači da bi u Hrvatskoj gorivo trebalo biti, ako ne na istim razinama, onda barem jeftinije..." zaključio je Bašić.

Odluka naftnih kompanija da sljedeći tjedan povise cijene goriva može se promatrati jedino kao način da povećaju financijsku dobit - poručili su stručnjaci.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.