Hrvatski radio

Radio Sljeme

13:56 / 27.05.2017.

Autor: Magdalena Pongrac

Odabrano prvih 200 zgrada za obnovu pročelja

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Objavljena je lista prioriteta za prvih 200 zgrada kojima će Grad sufinancirati obnovu pročelja. Svaki tjedan lista prioriteta nadopunjavat će se s novih 200 zgrada, a predviđeno je da će Zagreb u deset godina obnoviti 5 tisuća pročelja.

Gotovo 4 tisuće prijava stiglo je na javne pozive za sufinanciranje obnove pročelja višestambenih zgrada, a u petak je utvrđena lista prioriteta za prvih 200 zgrada. Da bi obnova mogla početi, upravitelji odabranih zgrada Gradskoj upravi moraju dostaviti svu potrebnu tehničku dokumentaciju, sklopiti ugovor o sufinanciranju te uplatiti svoj dio troškova.

Pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za građenje objekata društvene djelatnosti i stanogradnje Tatjana Operta, rekla je da će obnova početi nakon procesa javne nabave te pojasnila kada se očekuje početak radova. To su postupci u vrijednosti od 800 tisuća kuna, zavisi od oštećenja i veličine zgrade. Ukoliko je preko 500 tisuća kuna onda je normalno, po zakonu o javnoj nabavi, da postupak se provodi za otprilike dva i pol mjeseca dok za ove manje troškove može ići puno brže, istaknula je Operta.

Obnova fasada naš će grad učiniti jednim od najljepših u Europi, istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić te dodao da je ponosan na ovaj, kako ga je nazvao, građevinski New deal. To je najveći projekt u povijesti ovoga grada od njegovog postojanja. Projekt koji će za 10 godina rješivši se, antigrafitnim premazima, grafita - prevenirati grafite i urediti fasade te zaposliti 10 do 12 tisuća ljudi svake godine narednih 10 godina, naglasio je gradonačelnik Bandić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.