Hrvatski radio

Radio Sljeme

Odbor za javna priznanja: Alemka Markotić predložena za Zagrepčanku godine

04.03.2021.

21:00

Autor: Vesna Jurić Rukavina, HINA

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / -

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine i predsjednik skupštinskog Odbora za javna priznanja HDZ-ov Mislav Herman izjavio da je Alemka Markotić dobila potporu većine članova Odbora. Pet ih je bilo "za" , a dvoje suzdržanih.

Aemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", na sjednici Odbora za javna priznanja zagrebačke Gradske skupštine predložena za nagradu "Zagrepčanka godine", a predloženo je i 17 kandidata za Nagradu Grada Zagreba.  

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine i predsjednik skupštinskog Odbora za javna priznanja HDZ-ov Mislav Herman novinarima je izjavio da je Alemka Markotić na današnjoj sjednici dobila potporu većine članova Odbora. Uz njega su "za"  Alemku Markotić bili i Mario Župan, Dubravka Brezak Stamać, Josip Šestak i Ševko Omerbašić, a suzdržani su bili Renato Petek i Mladenka Pašalić Patarčec.
Sjednica skupštinskog Odbora za javna priznanja počela je minutom šutnje za preminulog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.
Herman je rekao da su usuglasili prijedloge oko "Nagrade Grada Zagreba" i nagrade "Zagrepčanka godine" koje će uputiti na sljedeću sjednicu Gradske skupštine koja će se održati 16. ožujka. Obje nagrade dodijelit će se 31. svibnja, na Dan Grada Zagreba.   
Rekao je da im je za Nagradu "Zagrepčanka godine" ukupno pristiglo 17 prijedloga za 14 kandidatkinja i većinom glasova izglasali su kako će njihov prijedlog za sjednicu Gradske skupštine biti profesorica, doktorica znanosti Alemka Markotić. 
"Profesorica Alemka Markotić dokazala se u 2020. godini nesebično u borbi i angažmanu protiv pandemije virusom covid-19. Osim toga je izrazito prepoznata znanstvenica iz polja biomedicinskih znanosti, točnije virusologije, među prvima je ukazala na povećani kako pobol tako i smrtnost žena u odnosu na muškarce od bolesti covid-19. S druge strane je pokrenula i neka istraživanja o utjecaju virusne infekcije covidom-19 na žensko reproduktivno zdravlje", obrazložio je Herman.
Alemku Markotić su za tu nagradu kandidirali KBC-a Zagreb i Vijeće Mjesnog odbora Budenec.
Herman je istaknuo da je skupštinskom Odboru za javna priznanja pristiglo i 107 prijedloga za ukupno 90 kandidata za "Nagradu Grada Zagreba" te da su izglasali 17 kandidata koje predlažu zastupnicima Gradske skupštine za dobitnike "Nagrade Grada Zagreba"
To su pedagoginja Milka Babović (posmrtno), Crveni križ Zagreb, dekanica Fakulteta za film i scenske umjetnosti pri Sveučilištu Libertas, umirovljena nacionalna prvakinja HNK u Zagrebu Branka Cvitković, književnik, prevoditelj, publicist i novinar Stjepan Čuić, dežurno osoblje Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb 22. ožujka 2020., glazbeni umjetnik Drago Diklić, Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko liječničko glazbeno društvo i Hrvatski liječnički zbor, povjesničarka umjetnosti dr. Snješka Knežević, koordinatorica projekata i potpredsjednica SOIH-a Marica Mirić, Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Radna skupina i projektni tim znanstveno-istraživačkog i izdavačkog projekta "Povijest hrvatskoga jezika od srednjeg vijeka do 21. stoljeća", dekanica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Snježana Sekušak-Galešev, izbornik Hrvatske rukometne repezentacije i glavni trener seniorske ekipe Rukometnog kluba Lokomotiva Zagreb Nenad Šoštarić, arheologinja i muzeologinja Branka Šulc, akademik Josip Madić i Primarni respiracijsko-intenzivistički centar Kliničke bolnice Dubrava.     

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.