Hrvatski radio

Radio Sljeme

Odbor za kontrolu nije podržao proračun

20.11.2019.

16:06

Autor: Nikolina Devčić

Ivica Galovic/PIXSELL

Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: - / -

Prijedlog zagrebačkog proračuna za iduću godinu te rebalans ovogodišnjeg nije prošao na Odboru za kontrolu Gradske skupštine. Iako to ne mora biti pokazatelj onoga što će se zbivati na samoj sjednici u prosincu, evidentno je da su HDZ-ovi zastupnici bili suzdržani.

Jedna od glavnih kritika oporbe na današnjoj sjednici Odbora za kontrolu jest loše planiranje sredstava za demografsku mjeru majke odgojiteljice koja počinje sve jače opterećivati proračun. Oporba je upozorila da se u rebalansu proračuna ne vidi da je osigurano dovoljno novca za ovu mjeru.

Đurđiva Svaton iz Gradskog ureda za demografiju pojašnjava da ne mogu napraviti preciznu projekciju jer se stalno pojavljuju novi korisnici, a odgovor je dala i pročelnica Gradskog ureda za financije Daniela Juroš Pečnik rekavši da ni jedan korisnik neće biti zakinut jer će se novac preraspodijeliti iz drugih sektora. 

Stanko Kordić iz Glasa-a zajedno s nestranačkim zastupnikom Vladimirom Ferdeljijem kritizirao je zamjetan pad povlačenja novca iz Europskih fondova.

- Grad Zagreb u ukupnom iznosu proračuna svih jedinica lokalne samouprave pao je na 27 %, a stalno se žalimo na državu kako marifetlucima porezom na dohodak ubija Zagreb, ali Zagreb je ubijen samo iz ovog razloga - konstatirao je Kordić.

- Ja se ne mogu složiti s ovim. Ova godina je rekordna što se tiče povlačenja sredstava iz Europske unije, za 2020. godinu su planirana 373 milijuna kuna - odgovorio je Davor Filipović iz HDZ-a 

Predsjednik Odbora za kontrolu SDP-ov Zvane Brumnić je zaključio da ovakvim proračunom Zagrepčani ne dobivaju ono što zaslužuju

- Ispadne da je u proračunu jasno vidljivo da građani ne dobiju niti 20 posto onoga što su uplatili.

To je izazvalo reakciju nestranačkog zastupnika Ilije Ćorića koje je rekao da je Brumnić namjerno propustio spomenuti koliko Grad Zagreb izdvaja za socijalne naknade i da se bez toga ne može promatrati proračun u cjelini.

Odbor za kontrolu nije prihvatio nijednu točku dnevnog reda o kojoj se raspravljalo, no njegovo je mišljenje za gradonačelnika i skupštinsku većinu - neobvezujuće.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.