Hrvatski radio

Radio Sljeme

Odbor za kontrolu odbio osnivanje trgovačkog društva Sportski objekti

18.02.2019.

16:10

Autor: Magdalena Pongrac

Borna Filic/PIXSELL

Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / -

Gradonačelnikov prijedlog osnivanja novog trgovačkog društva "Sportski objekti" nedovoljno je osmišljen i manjkav, zaključili su članovi skupštinskog Odbora za kontrolu. Predlažu da se ta točka povuče s dnevnog reda iduće sjednice Gradske skupštine, koja će biti 26. ovoga mjeseca.

Tijesnom većinom glasova, članovi skupštinskog Odbora za kontrolu nisu podržali gradonačelnikov prijedlog osnivanja novog trgovačkog društva Sportski objekti. Kad bi se osnovala, nova gradska tvrtka bavila bi se obnovom dotrajalih sportskih objekata, a prvi projekt bila bi obnova Šalate vrijedna između 350 i 400 milijuna kuna. No članovi Odbora smatraju da su materijali, koje im je gradonačelnik uputio uz svoj prijedlog, manjkavi. Iz njih se ne može iščitati kako bi se generirao prihod te iz kojih bi se izvora isplaćivale plaće i vraćali krediti, tvrdi SDP-ov Zvane Brumnić- Dođite pred Gradsku skupštinu sa cjelovitim prijedlogom što se želi, zašto se želi i zašto je potrebno hitno osnovati novo društvo, jer na ovaj način samo radite cirkus.

Neovisni zastupnik Vladimir Ferdelji istaknuo je da - će se napraviti jedna ogromna vrijednost, društvo se osniva za 20 tisuća kuna, a u njega će se u prvom projektu uliti već 400 milijuna kuna. Na koji način će se to raditi, hoće li to biti dokapitalizacija, hoće li postojati mogućnost za partnerstvo s državom ili bilo kim drugim?

Članovi Odbora zatražili su i da se na dnevni red uvrsti rasprava o dugovanjima pravnih osoba prema Gradu, koja iznose 941 milijun kuna. Kažu da, unatoč dugogodišnjim dugovima za komunalne doprinose, neke tvrtke i dalje dobivaju nove dozvole za građevinske projekte. Zvane Brumnić iz SDP-a pita se - Kako je moguće da netko ne plaća Gradu Zagrebu komunalnu naknadu, komunalne doprinose ili spomeničku rentu, a Grad Zagreb mu, bez pardona, izdaje nekakvo novo rješenje?

Dok iz Grada ističu da je sve napravljeno u skladu sa Zakonom, Tomislav Tomašević iz političke platforme "Zagreb je naš" traži da Grad na svojim stranicama objavi popis tvrtki koje su dužnici te da se u natječaje za javnu nabavu kao jedan od kriterija uvede nedugovanje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.