Hrvatski radio

Radio Sljeme

Odbor za zaštitu okoliša razmatrao rješenja predviđena nacrtom prijedloga odluke o prikupljanju komunalnog otpada

21.02.2022.

16:18

Autor: R.S.

sakupljanje otpada

sakupljanje otpada

Foto: Igor Šoban / PIXSELL

Grad Zagreb 20. siječnja 2022. otvorio je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Odluke o javnoj usluzi sakupljanja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu koje se provodilo do 19. veljače ove godine. Nacrt prijedloga Odluke o javnoj usluzi sakupljanja komunalnog otpada trebao bi biti usvojen na predstojećoj sjednici Zagrebačke skupštine.

Nakon održane sjednice, predsjednik odbora za zaštitu okoliša i gradski zastupnik Zelene alternative - Održivi razvoj Hrvatske, Zorislav Antun Petrović naglasio je da bi prvenstveno trebalo poraditi na prikupljanju bio otpada te smještaju spremnika za otpad na javnim površinama. 

-  Tu postoje nekakve proceduralne stvari koje ne jamče da ćemo u predviđenim rokovima doći do željenih rezultata no to je sve još pitanje dogovora između stranaka u skupštini i ja se iskreno nadam da ćemo uspjeti naći najbolju dinamiku i najbolja rješenja da Zagreb što prije počne odvojeno prikupljati otpad na jedan efikasan način, ustvrdio je Petrović.

Slaven Dobrović iz Domovinskog pokreta, iako je pohvalio nastojanja Grada da se riješi problem prikupljanja komunalnog otpada, upozorava da ponuđena rješenja za bio otpad nisu dovoljna, a još je veće pitanje može li grad osigurati neophodnu infrastrukturu.

Osim toga, Dobrović je ponovio i da je kompostiranje gradskog bio-otpada u Novskoj potpuno suludi i teško obranjiv projekt, a sortirnica za koju bi Grad trebao izdvojiti 400 milijuna kuna, po njegovom mišljenju, barem je 4 puta skuplja nego što bi trebala biti.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.