Hrvatski radio

Radio Sljeme

Odgađa se proslava Dana Sveučilišta u Zagrebu zbog loše epidemiološke slike

02.11.2020.

14:28

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Tomislav Miletic/PIXSELL

Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / -

Sva događanja koja se tradicionalno održavaju u sklopu proslave, koji uključuju i svečanu dodjelu nagrada i priznanja te počasnih zvanja professor emeritus, zbog pogoršane epidemiološke situacije bit će organizirana naknadno, kada se za to steknu potrebni uvjeti, priopćeno je iz Sveučilišta.

Na temelju odluke Senata, 16 profesora Sveučilišta u Zagrebu u prigodi obilježavanja Dana Sveučilišta izabrano je u počasno zvanje professor emeritus.

Ovogodišnji dobitnik nagrade „Fran Bošnjaković“ je prof. dr. sc. Vedran Mornar s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, a prof. dr. sc. Zoran Vondraček s Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ovogodišnji je laureat nagrade „Andrija Mohorovičić“. Nagrada “Andrija Štampar” Sveučilišta u Zagrebu za 2020. godinu, koja se dodjeljuje za ostvarene znanstvene rezultate i promicanje znanstvene discipline i struke te za izniman doprinos u prijenosu znanja i u odgoju mladih stručnjaka u području biomedicinskih znanosti, bit će naknadno dodijeljena peterim laureatima: prof. dr. sc. Borisu Brkljačiću i prof. dr. sc. Milošu Judašu s Medicinskoga fakulteta, prof. dr. sc. Željku Grabareviću s Veterinarskoga fakulteta, prof. dr. sc. Asji Čelebić sa Stomatološkoga fakulteta i prof. dr. sc. Branki Zorc s Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Nagrada Ars summa Universitatis Sveučilišta u Zagrebu, koja se dodjeljuje za promicanje umjetničke discipline i struke, nacionalne kulture i umjetnosti te za izniman doprinos u prijenosu znanja i u odgoju mladih stručnjaka u umjetničkom području arhitekture, dodijeljena je dr. art. Nenadu Fabijaniću, redovitom profesoru Arhitektonskoga fakulteta, i art. Ines Krasić, redovitoj profesorici Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

U prigodi obilježavanja Dana Sveučilišta u Zagrebu, a na temelju odluke rektora i Rektorskoga kolegija Sveučilišta u Zagrebu, dobitnici Zlatne počasne medalje za 2020. godinu su akademik Zvonko Kusić, Geodetski fakultet, Građevinski fakultet, Medicinski fakultet i general-pukovnik Mato Pađen. Također, kao i prethodnih godina, rektor Sveučilišta u Zagrebu donio je odluku o dodjeli posebnih priznanja studentima Sveučilišta u Zagrebu, kao i spomenmedalja profesorima Sveučilišta u Zagrebu umirovljenima u akademskoj godini 2019./2020. U sklopu obilježavanja Dana Sveučilišta u Zagrebu pripremljena je i virtualna izložba Sveučilište – jučer, danas, sutra. Cilj je virtualne izložbe upoznati širu javnost s prošlošću i sadašnjošću te s djelovanjem Sveučilišta u Zagrebu i njegovih sastavnica te promicati vrijednosti njegove kulturne baštine korištenjem digitalizacije i mrežnih tehnologija. Izložba je zamišljena kao pregled ključnih točaka u povijesti Sveučilišta i njegovih sastavnica koje su predstavljene na vremenskoj lenti, a unutar svake od njih daje se uvid u najstarije spomene toga događaja, teme ili lokalitete. Virtualna izložba na vremenskoj lenti prikazuje i rektore Sveučilišta od 1874. do današnjega dana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.