Hrvatski radio

Radio Sljeme

Odgođeno glasanje o zaduženju Holdinga za 240 milijuna eura

08.09.2022.

11:51

Autor: Magdalena Pongrac

Sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba

Sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Uoči 15. zasjedanja Gradske skupštine, gradska vlast pokušala je na dnevni red po hitnom postupku uvrstiti zaduženje Zagrebačkog holdinga za milijardu i 800 milijuna kuna. 

Grad se, ipak, ne zadužuje za novih milijardu i 800 milijuna kuna - tvrdi gradonačelnik Tomislav Tomašević, nakon što je oporba njegov prijedlog zaduženja, spominjući upravo taj visoki iznos, nazvala neodgovornim jer je zastupnicima dostavljen devet minuta prije početka današnje sjednice. 


- Ovo je, uistinu, presedan. Ovo se ovako ne radi, ovo je svinjarija, ovo je neodgovorno i amaterski! Ljudi koji u životu ništa nisu zaradili nego su živjeli na jaslama, kako gradskog tako i nacionalnog proračuna, i za to bili jako dobro nagrađivani, ovako raspolažu gradskim financijama! Ponovit ću, jako će biti zanimljivo gledati kako će kolege iz SDP-a glasati po ovoj točki. Ako oni ovo podrže, kredibilitet gradskog SDP-a pada u ponor i oni mogu zaboraviti prelazak praga na lokalnim izborima! - rekao je čelnik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman.


- Više od milijardu i 600 milijuna kuna u ovom kreditu je refinanciranje postojećeg zaduženja. Novo zaduženje je manje od 140 milijuna kuna i molim vas da se, u tom smislu, ne obmanjuje javnost. Isto tako, na predstavništvu sam rekao da će materijali možda doći u zadnji tren jer se pregovaralo sa šest banaka koje su to morale odobriti i u svojim centralama - rekao je gradonačelnik Tomašević.


Sjednicu je ubrzo nakon toga napustio SDP-ov zastupnik Renato Petek, nezadovoljan postupkom gradonačelnika oko predlaganja novog zaduženja. Inače, već sada znamo da će Skupština, koja nakon dva sata nije odmaknula dalje od utvrđivanja dnevnog reda, zasjedati i u ponedjeljak. Do tada bi se mogli sastati skupštinski odbori kako bi raspravili o novom zaduženju Holdinga, ali i o novim kompenzacijskim mjerama za korisnike mjere roditelj-odgojitelj. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.