Hrvatski radio

Radio Sljeme

Odgojitelji traže strože mjere, iz Grada poručuju da 43% djece ide u vrtić

21.12.2020.

19:29

Autor: Nikolina Devčić

Zarko Basic/PIXSELL

Zarko Basic/PIXSELL

Foto: - / -

Iako su nam brojke i postoci ipak nešto bolji nego proteklih dana, u svim sektorima uvode se rigoroznije mjere, osim u predškolskom obrazovanju. O tom se problemu oglasila Inicijativa SIDRO - odgojitelji u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću.

Dok se u cijeloj zemlji zatvaraju škole, zabranjuju okupljanje, pa i ono obiteljsko iz više od dva kućanstva, potiču se poslodavci da koriste kolektivne godišnje odmore i slično, zabranjuje se kretanje među županijama, a glavni čovjek Stožera civilne zaštite, ministar Božinović, javno ističe kako su prema zadnjim studijama upravo djeca ''superširitelji zaraze'', vrtići i dalje rade bez ikakvih ograničenja. 

Odgojitelji okupljeni oko inicijative Sidro nikako ne zagovaraju zatvaranje vrtića, ali već mjesecima upozoravanju na nemogućnost provođenje propisanih epidemioloških mjera, pojašnjava Katarina Turković Gulin iz Rijeke.

- Znamo da su maske neprihvatljive za mlađe uzraste i distanca je apsolutno nemoguća. 23-30 djece dolazi u prosjeku iz različitih kućanstava i borave zajedno veći dio dana. Mjere koje su propisane ne možemo provesti. Posljednjih mjeseci imamo jako veliki broj oboljelih, bolovanja, samoizolacija, odgojitelji rade duple smjene, imaju prekovremene koji im se ne plate - kaže Turković Gulin.

- Događa se da su roditelji u samoizolaciji, a djeca idu u vrtić. Po njih dolaze bake i djedovi. Vrlo vrlo opasna situacija ako uzmemo u obzir da su djeca superširitelji zaraze. 

U zagrebačkim dječjim vrtićima, trenutno je zaraženo 72 djece i 182 djelatnika. U samoizolaciji se nalazi 1076 djece i 133 djelatnika - doznajemo iz Gradskog ureda za obrazovanje. Ističu da je u vrtićima prisutno samo 43 % djece od ukupnog broja upisanih, što demantira tvrdnju o prekomjernom broju djece u vrtićima. Od početka ove pedagoške godine prosječna prisutnost djece je oko 52% .

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.