Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Odgovori na izazove starenja stanovništva".

21.12.2016.

13:13

Autor: Boris Bogić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom u suradnji s Centrom za razvoj neprofitnih organzacija (CERANEO) i Socijalnim vijećem Grada Zagreba organizirao je prezentaciju Socijalne slike Grada Zagreba za 2015.

Socijalna slika Grada Zagreba izrađuje se već šesnaestu godinu zaredom u cilju praćenja socijalnih indikatora i pokazatelja kvalitete života građana grada Zagreba.

Socijalne slike izrađuje CERANEO – Centar za razvoj neprofitnih organizacija i Socijalno vijeće Grada Zagreba uz koordinaciju Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Socijalne slike svake godine prezentiraju se stručnoj i široj javnosti što izaziva veliki interes te ukazuje na potrebu dijaloga između državnog i civilnog sektora kao i među različitim resorima koji čine područje socijalne politike.

"Svaki četvrti stanovnik Zagreba stariji je od 65 godina a svaki peti Hrvatske" rekla je doktorica Spomenka Tomek Roksandić, voditeljica referentnog centra ministarstva zdravstva za zaštitu zdravlja starijih osoba, te naglasila da bi bilo potrebno forimirati hrvatski fond za starije osobe kojim bi se riješavali različiti problemi s kojima se susreće sve veća populacija građana.

Profesor na Pravnom fakultetu i predsjednik udruge Ceraneo, Gojko Bežovan upozorio je rastući problem tzv. ugovora o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju koji potpisuju umirovljenici s pojednicima ili agencijama a koji se često pokažu kao oblik prijevare.

Doajen socijalne politike u Hrvatskoj, umirovljeni profesor Vladimir Puljiz istaknuo je da nas najveći problemi tek očekuju jer u sljedećih 20-tak godina ulazi u staru dob tzv. "Baby bum" generacija rođena 50-tih i 60-tih godina prošlog stoljeća koja je najbrojnija.

" 50-tih godina se rađalo između 80 i 90 tisuća djece, a sada se u Hrvatskoj rađa ispod 40 tisuća." Istaknuo je profesor Puljiz.

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.