Hrvatski radio

Radio Sljeme

Odluke o komunalnom redu štetne po građane i poduzeća koja žive od oglašavanja

10.03.2023.

13:17

Autor: Mario Mihaljević /Radio Sljeme

Jelić o svjetlećim panoima

Jelić o svjetlećim panoima

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Odluke o komunalnom redu deplasirane su i štetne po građane i poduzeća koje žive od oglašavanja kao sektora djelatnosti, upozoravaju u gradskom HSLS-u. U stranci smatraju su teme o svjetlosnom onečišćenju na kojima inzistira gradonačelnik Tomašević, malograđanski izgovor za antipoduzetničke poteze. 

Nedavne izjave gradonačelnika Tomaševića o predloženom nacrtu Odluke o komunalnom redu štete građanima i poduzećima koja žive od oglašavanja kao sektora djelatnosti, tvrde u zagrebačkom HSLS-u. Uklanjanjem legalno postavljenih svjetlećih panoa, u gradu se stvara antipoduzetnička klima tvrdi zastupnik u gradskoj skupštini Kristijan Jelić


-Gradonačelnik je komentirajući svoj prijedlog Odluke o komunalnom redu usporedio Zagreb s Dubrovnikom, što jednostavno nije primjenljivo. Zagreb je metropola koja za razliku od Dubrovnika ima avenije, aleje te ulice sa šest prometnih traka i središnjim koridorom za zagrebački električni tramvaj. Zagrebačke ulice i prometnice omeđene su zelenim javnim površinama, neboderima, zgradama i halama. Urbana matrica Grada Zagreba ni po čemu nije ista urbanoj matrici Dubrovnika.  


A da bi se se zaštitio miran san građana na koji se poziva gradonačelnik, a kojeg ometaju svjetleće reklame postoji zakon o svjetlosnom onečišćenju. No taj se zakon ne provodi u gradu Zagrebu podsjeća Jelić


-Upravo zato da bi se zaštitilo pravo na miran san, sigurnost i mir građana i postoji Zakon! Kontinuirano sada već više od mjesec dana ukazujemo i usmjeravamo gradonačelnika i javnost na izostanak Zakona od svjetlosnog onečišćenja u nacrtu akta. Rješenje je kompromis koji omogućuje slobodu privređivanja i slobodu mirnog sna. Snaga tog Zakona omogućuje gradonačelniku ograničiti jačinu svjetla osvjetljenih reklama (pa i javne rasvjete) te propisati da se u određenim večernjim satima (primjerice iza 22h) ugasi ili smanji intenzitet svjetlećih reklama.


Stav oko odluke o komunalnom redu iznijela je i udruga Glas poduzetnika. Smatraju da uklanjanje legalno postavljenih svjetlećih panoa, idu u korist osobnih afiniteta gradskih službenika, spram ove gospodarske grane.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.