Hrvatski radio

Radio Sljeme

Odmotava se klupko Bandićevih putovanja u Rim!

21.05.2018.

13:18

Autor: Magdalena Pongrac

Tomislav Miletic/PIXSELL

Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / -

Gradonačelnik Milan Bandić u Rim je, po službenoj dužnosti, u posljednjih 5 godina putovao 25, a ne 62 puta - poručuju iz Gradske uprave. Naime, Povjerenstvo za sukob interesa protiv njega je u petak pokrenulo postupak, jer je u Rim putovao na trošak građana, a da se ondje ni s kim nije sastajao.

Gradski zastupnici Sandra Švaljek i Darinko Kosor ocijenili su da je riječ o velikoj aferi, a gradonačelnika zbog pogodovanja vlastitim interesima proziva i Lijevi blok. Ako su putovanja u Rim neopravdana, gradonačelnik Bandić trebao bi dati ostavku - poručila je Sandra Švaljek. Istaknula je da u Izvještajima o radu gradonačelnika i Programima međunarodne i međugradske suradnje nije pronašla uporište za, kako kaže Povjerenstvo, njegova 62 odlaska u Rim. S jedne strane, u drugim zemljama Europske unije sasvim je normalno da netko tko slučajno na poslovnu karticu kupi, primjerice, čarape - da ostavku na mjesto ministra. S druge strane, u Hrvatskoj gotovo da toleriramo takvo rasipništvo.

Zastupnica Lijevog bloka Katarina Peović Vuković u cijeloj priči vidi pogodovanje vlastitim interesima. Riječ je o bahatosti gradonačelnika koji samo ide za tim da ugodi sebi i svojem timu. Kad je riječ o radnicima onda se nema, a kad je riječ o privatnom interesu onda se ima.

HSLS-ov Darinko Kosor pozvao je gradonačelnika da u roku od 24 sata potrebnu dokumentaciju dostavi nadležnim službama i javnosti. Ako je istina da je 62 puta išao u Rim, o tome sigurno nema opravdanja u službenim posjetima i moja poruka gradonačelniku je da vrati novac, jer je to novac građana grada Zagreba! Ako je to istina, onda to nije posao samo za Povjerenstvo nego i za Državno odvjetništvo.

Referirajući se na ono što je izjavio prije dva dana - da je ovaj slučaj samo "spin", odnosno odvlačenje pozornosti s afere "mejlovi", te da je u Rim putovao po službenoj dužnosti, gradonačelnik Milan Bandić i danas je ponovio da nema što skrivati. Zar vi mislite da je gradonačelnik 'bedak' da kao 'Pale sam na svijetu' putuje svijetom i nema što drugo za raditi? Ja u 18 godina nisam nijedan dan bio na godišnjem odmoru! Ja odem van na jedan do dva dana i vratim se što prije u Zagreb. Prema tome, ovo je smiješno - no nije to slučajno u ovo vrijeme potaknuto.

Njegovu priču potvrdili su i iz Gradske uprave, u čijem priopćenju navode da je gradonačelnik u Rim putovao svega 25 puta - i to kako bi se, između ostalog, sastajao s gradonačelnicima, veleposlanicima i zastupnicima hrvatskih jezičnih manjina u Italiji. Iako spise vezane za službena putovanja gradonačelnika ne žele pustiti u javnost zbog, kako navode, mogućnosti ometanja rada Povjerenstva, tvrde da su ona svim zainteresiranim osobama dostupna na uvid.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.