Hrvatski radio

Radio Sljeme

Održan 27. Zagrebački maraton; obilježen i dan rijetke, Gaucherove bolesti

14.10.2018.

13:41

Autor: Krešimir Vešnik

Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / -

U Zagrebu je održan 27. Zagrebački maraton. Trčale su se tri discipline- maraton, polumaraton i utrka građana. U sklopu maratona obilježen je i Međunarodni dan Gaucherove bolesti. Metabolička je to bolest u kojoj dolazi do nakupljanja masti u tkivima i organima.

U najvećem do sada održanom Zagrebačkom maratonu sudjelovalo je više od 4 tisuće trkača, izrazio je je zadovoljstvo predsjednik Zagrebačkog atletskog saveza, Marko Jakopović, Skoro 3 000 maratonaca i polumaratonaca, više od 1 000 trkača u utrci građana te još nekoliko tisuća školaraca koji svake godine trče. Stoga smo ove godine najveći do sada. Narasli smo od prošle godine skoro 30 posto, a sudjelovali su natjecatelji iz 50 zemalja. Dobri rezultati, savršeno vrijeme i odlična utrka. 

U muškoj konkurenciji pobijedio je Kenijac Hosea Kiplagat Tuei, dok je u ženskoj slavila Srpkinja Olivera Jevtić.

Iako se službeno Međunarodni dan Gaucherove bolesti obilježava 1. listopada, Hrvatski savez za rijetke bolesti odlučio ga je obilježiti danas na Zagrebačkom maratonu.

Cilj je podizanje svijesti o svakodnevnom životu oboljelih i članova njihovih obitelji te upoznavanje javnosti o procesu koji oboljeli prolaze kako bi od prvih simptoma došli do ispravne dijagnoze i adekvatne terapije.

Ljudi znaju i 15, 20 godina tražiti dijagnozu, a neki nikada ni ne dođu do nje. Češći simptomi koji se javljaju, modrice, lomovi kostiju i slično, nikada ne moraju uputiti čovjeka da ima rijetku dijagnozu s kojom bi mogao najnormalnije živjeti, rekla je tajnica Hrvatskog saveza za rijetke bolesti, Tamara Kvas

U svijetu je oko 60 000 oboljelih od te bolesti dok je u Hrvatskoj njih dvadesetak.

Više o bolesti pogledajte ovdje.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.