Hrvatski radio

Radio Sljeme

Održan 28. Zagrebački maraton najbrojniji do sada

13.10.2019.

21:07

Autor: Emina Dabo Hunjak

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / -

Sa startom na Trgu bana Jelačića jutros je započeo dvadeset i osmi Zagrebački maraton koji je i ove godine humanitarnoga karaktera. Odaziv trkača na maraton je najveći do sada, a veliki je bio i broj prijavljenih stranaca.

Centar grada od jutros su preplavili trkači i njihovi navijači. Više od šest tisuća natjecatelja iz 72 zemlje prijavilo se na Zagrebački maraton. Osim polumaratona i maratona kao glavnih utrka, po prvi puta se održala i utrka Gramin na deset kilometara te utrka štafeta na kojoj je trčalo četiri trkača, svaki po četiri dionice.

- U ovoj utrci na maratonu i polumaratonu je startalo oko četiri tisuće trkača, a na utrci na deset kilometara je bilo oko tisuću i četiristo trkača, tako da je preko šest tisuća ozbiljnih trkača startalo ove godine pa smo stvarno duplo veći s ozbiljnim trkačima u odnosu na prošle godine - rekao je predsjednik Zagrebačkog atletskog saveza Marko Jakopović.

I ove je godine Zagrebački maraton humanitarnog karatktera. Pod nazivom “Pusti baterije, napuni pluća”  iz organizacije maratona nastojali su aktivno i konkretno podržati članove Udruge INSPIRO pa su pozvali sve trkače da doniraju simbolična sredstva kroz sustav prijave na utrke.

Najviše natjecatelja prijavilo se na polumaraton, njih tri tisuće dvjesto četrdeset i šest, dok se na maraton prijavilo tisuću i sedamdeset i osam trkača. 

Pobjednici ovogodišnjeg maratona su Kenijci Wycliffe Kipkorir Biwot koji je bio najbrži s vremenom 2:19:47 i Rebecca Korir koja je u ženskoj konkurenciji slavila s vremenom 2:35:50, dok je drugo mjesto zauzela hrvatska maratonka Nikolina Šustić Stanković s vremenom 2:42:38.

A u maratonu su mogli uživati i oni koji u njemu nisu aktivno sudjelovali. Navijački punktovi s glazbom bili su postavljeni duž cijeloga grada na kojima su navijači bodrili trkače, a maraton je službeno završio večeras koncertom iznenađenja na glavnome trgu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.