Hrvatski radio

Radio Sljeme

Održan Hod za život

20.05.2023.

15:11

Autor: Magdalena Pongrac

Hod za život u Zagrebu

Hod za život u Zagrebu

Foto: Radio Sljeme / HRT

U Zagrebu je održan osmi Hod za život. Pod geslom "Ne zaustavljaj otkucaje moga srca, samo daj mi ljubav", prema procjeni organizatora, okupilo se nekoliko tisuća ljudi. Održan je i prosvjed protiv povorke, a zastave događaja od Grada ponovno nisu dobile odobrenje da budu izvješene.

„Jednakost za sve žene od trenutka začeća", „I nerođeni su životi važni" - samo su neki od natpisa koji su preplavili Trg Republike Hrvatske. Građani su, u povorci, odande prošli središtem Zagreba, s istim ciljem.

- Imam četiri unuka i jednu praunuku, imamo za što hodati.

- Jednostavan je razlog - smatramo da svako živo biće imam pravo na život.

- Predivno je vidjeti sve ove ljude. Svatko se nalazi u različitoj životnoj situaciji, ali mi smo tu da pokažemo svim mladim majkama, sadašnjim i budućim, da imaju apsolutnu podršku i neka znaju da nisu same.


Ispred Trga bana Jelačića zaustavila ih je skupina neistomišljenika koji se zauzimaju za pravo na siguran pobačaj. Protuprosvjednice su sjele na cestu, a interventna ih je policija, jednu po jednu, maknula s trase.


Rijeka okupljenih na Hodu za život zatim se slila na Ribnjak gdje su im se obratili organizatori.

- Želimo zakonski okvir koji štiti ljudska prava u 21. stoljeću, a podrazumijeva zaštitu prava na život od začeća do prirodne smrti - rekla je jedna od volonterki događaja.


Spomenimo da gradska uprava ni ove godine nije pristala da se po gradu izvjese zastave Hoda za život, pa se danas održao uz izvješene zastave LGBTQ zajednice. Evo kako je to komentirala Željka Markić iz udruge U ime obitelji.

- Grad Zagreb je pokazao svoju netolerantnost i neuključivost, jer je gospodin Tomašević odabrao biti samo gradonačelnik svojih istomišljenika. Bitno je da mi, kao građani, imamo pravo u ovom gradu sudjelovati u manifestacijama kao i svi drugi. Nema razloga osim da se ušutka sve ove ljude koji su ovamo dolaze. Rekla bih da je to na Tomaševićevu sramotu.


Logo događaja neće biti objavljen ni na zagrebačkim fontanama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.