Hrvatski radio

Radio Sljeme

Održan "Hod za život"; Crveni otpor prosvjedovao

29.05.2021.

14:59

Autor: Krešimir Vešnik

Bruno Fantulin/PIXSELL

Bruno Fantulin/PIXSELL

Foto: - / -

"Za zaštitu svakoga ljudskog života bez diskriminacije!" bilo je geslo "Hoda za život". Njime se zagovara zaštita života od začeća. Okupilo se nekoliko tisuća građana koji su hodali centrom glavnog grada. Organiziran je bio i protuprosvjed.

"I nerođeni životi su važni" te "Život počinje začećem" samo su neki od natpisa na transparentima koji su se mogli vidjeti na "Hodu za život" - Ovim hodom nastojimo dati podršku svakom nerođenom i rođenom djetetu, svakoj majci koja se nalazi u teškoj situaciji. Istraživanja pokazuju da se 75 posto žena odlučuje na pobačaj zbog ekonomskih razloga i nedostatka podrške okoline - istaknula je koordinatorica inicijative Andreja Kotnik. 

Okupilo se nekoliko tisuća građana, no bilo je i onih koji nisu podržavali inicijativu. Tako je već na početku povorke kod zagrebačkog HNK, uz poruke poput "Tvoje tijelo tvoj izbor" te "Zahtijevamo besplatan pobačaj" hodače dočekao mirni protuprosvjed Crvenog otpora - Želimo se suprotstaviti ovom politiziranom pokretu koji udara na prava žena da odlučuju o vlastitom tijelu. Zahtijevamo besplatan i siguran pobačaj u sklopu javno-zdravstvenog sustava, zahtijevamo ukidanje priziva savjesti koji dozvoljava dijelu zdravstvenih radnika da ženama uskrate pravo na pobačaj te zahtijevamo da se prestanu napadati prava žena da odlučuju o vlastitom tijelu - rekla je njihova članica Svea Kučinić. 

Za život se hodalo preko Frankopanske, Trga Bana Jelačića do Zrinjevca gdje je bio glavni program. Inicijativa se šesti put održala u Zagrebu te, spomenimo, prvi put u Imotskom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.