Hrvatski radio

Radio Sljeme

Održan prosvjed za spašavanje potoka Kustošaka

09.02.2020.

13:28

Autor: Emina Dabo Hunjak

FOTO: HRT Radio Sljeme

FOTO: HRT Radio Sljeme

Foto: - / -

U Gornjoj Kustošiji održan je prosvjed pod nazivom „Spašavanje potoka Kustošaka" organiziran zbog započetih radova Hrvatskih voda koji obuhvaćaju rušenje stoljetnog drveća, uništavanje staništa te betoniranje potoka, ističu organizatori prosvjeda.

Građanska inicijativa „Spasimo potok Črnomerec" prije više od dvije godine zatražila je izmjenu odluke prema kojoj se potoci Črnomerec, Kustošak, Vrapčak i Dubravica namjeravaju nadsvoditi. Radovi oko potoka Kustošaka na području Gornje Kustošije ipak su započeli zbog sanitarne sječe drveća, kako ističu iz Hrvatskih voda, pa su se stanovnici okupili na prosvjedu. Organizatorica Tena Novak Vincek istaknula je kao glavni razlog okupljanja rušenje stabala što smatra protuzakonitim od strane Hrvatskih voda.

Sugrađane je dolaskom podržao i gradski zastupnik Tomislav Stojak koji je istaknuo da se potok Kustošak treba urediti prvenstveno u dobroj suradnji struke i sugrađana i pri tome paziti na okoliš i njegovu bogatu biološku raznolikost. 

Premda su radovi započeli na uređenju potoka, o njima nije bio obavješten Mjesni odbor Gornja Kustošija kao ni stanovnici naselja kojima je potporu u prosvjedu dao i gradski zastupnik Darko Klasić.

Iz Mjesnog odbora istaknuli su kako već godinama postoji projekt uređenja šetnjice uz sam potok zbog čega se na uređenje ne treba nužno gledati kao na devestaciju, već struka mora donijeti konačni zaključak. Unatoč tome, građani zahtijevaju prestanak rušenja drveća i uništavanja staništa, vraćanje terena u prvobitno stanje te saniranje štete sadnjom drveća i trave.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.