Hrvatski radio

Radio Sljeme

Održan simpozij "Imam dijagnozu, nemam posao"

27.02.2017.

15:23

Autor: Boris Bogić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Simpozij je organizirala udruga "Putokaz" koja se bavi podizanjem kvalitete života psihijatrijski liječenih osoba i članova njihovih obitelji u skladu s općim društvenim interesima, saznanjima te preporukama EU.

Ovdje je riječ prvenstveno o poremećajima kao što su razne ovisnosti, depresija, razni oblici šizofrenije koji se ipak mogu držati pod kontrolom, te osoba može normalno raditi.

Simpozij je zamišljen da kroz razmjenu interdisciplinarnih iskustava i međusektorsku suradnju olakša i unaprijedi zapošljavanje osobama s psihičkim smetnjama na tržištu rada.

Jedan od velikih problema je i činjenica da se osobe s psihičkim smetnjama često ne smatra invalidima iako oni podliježu pod tu kategoriju, te imaju sva prava iz novog zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

Na simpoziju su izlagali psihijatri, predstavnici HZZ-a, medicine rada, odvjetnici, poslodavci, te sami članovi udruge koji su iznjeli svoja iskustva vezana uz osobe s psihičkim smetnjama.      

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.